Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85% , a decis Parlamentul

Foto Sursa: Parlament, Facebook
Sursa: Parlament, Facebook

Update : Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

 Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Conform actului normativ pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei . Respectiv cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Pensiile speciale sunt furt

„Pensiile speciale sunt furt. Legea a fost băgată pe repede înainte în comisii. Proiectul nu trebuia făcut pe genunchi, dar e bine că impozităm aceste pensii speciale. Renunțăm astăzi la acest sistem rușinos care le-a permis unora să aibă pensii de 76.000 de lei”, a spus Claudiu Nasui (USR).

„Acest proiect de lege a trecut în unanimitate. Toate partidele din comisie au căzut de acord că trebuie impozitate. Toate categoriile vor fi impozitate, fie că e vorba de funcționari parlamenatri, personal din viația civilă, primari, parlamentari, polițiști, militari și chiar și foștii șefi ai statului român. Nu mai există vreo categorie care să nu fie impozitată”, a declarat Lia Olguta Vasilescu , PSD.

„Legea este consituțională pentru că am respectat deciziile Curții. Ca și în sistemul public pensiile până în 2.000 de lei rămân impozitate cu 0 lei. Dacă pensia parlamentarului, a magistratului are o contributivitate pentru 8.000 de lei, impozitul pe pensie va fi de 10%, nu mai mare. Cu ce a contribuit la pensie, nu supraimpozităm. 

Dacă legea pensiilor publice se va aplica, în 2021 nu va mai fi nevoie de pensie specială, pentru că cei care contribuie mult, vor avea și pensie mare”,, a mai spus aceasta.

Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament

„Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament, în care Parlamentul își întoarce față către popor și ascultă ce vrea poporul. Sigur că acum sunt foarte mulți procurori, șefi din armată care sunt supărați. Dar se face dreptate pentru militari și polițiști unde discrepanțele între cei care au muncit și cei care au fost la birou erau imense.

Formula de azi afectează șefia. Erau pensii nesimțite. PNL a dus la bun sfârșit un proiect de lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale. CCR ne-a spus că nu e în regulă și ne-a lăsat portița impozitării. Și mă bucur că am putut să facem această lege. Fără un consens politic acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla”,, a declarat Florin Roman (PNL)

„Salut miercurea albă”

„Pe 28 ianuarie încercam să îi conving pe cei de la USR că au un proiect neconstituțional și explicam că singura soluție e impozitarea. Știu că am discutat și cu domnul Orban și mi s-a spus că nu poate, că e cu cota unică.

Acum, prin noul proiect se ia decizia corectă, impozitare și se elimină niște discrepanțe între cei care au pensii foarte mari și cei care au pensii mici. Este o soluție de stânga, progresistă și mă bucur că PNL și USR au susținut-o. 

Vreau însă să mă alătur domnului Roman și să salut miercurea albă, dar vreau să sărbătorim și joia albă în care dăm jos Guvernul care nu vrea să mărească pensii și alocații”,, a declarat Victor Ponta, liderul Pro România

„De multe ori am observat că acest subiect a fost utilizat de partide în lupta politică internă și de fapt partidele nu aveau acest interes pentru a rezolva această problemă. Mă bucur că azi am ajuns la un consens pe acest subiect. În ianuarie, opinia UDMR a fost că dacă adoptăm o decizie de desființare trebuie să fie valabilă pentru toate pensiile speciale și de serviciu.

Noi, din acest motiv, atunci ne-am abținut de la votul final, dar era o impocrizie”, a declarat Botond Csoma (UDMR).

„PMP a considerat că pensiile speciale nu trebuie să existe. Am avut un proiect de lege încă din 2016 dar proiectul nostru nu a ajuns niciodată la plen. Azi însă avem toți aceeași poziție. Prin consens, prin consultări s-a ajuns la această decizie. De a impozita pensiile speciale astfel încât să fie aduse cât mai aproape de ceea ce considerăm că este corect: ca pensia să fie cât mai aproape de ceea ce au contribuit oamenii. 

PMP va vota acest proiect de lege”,, a declarat Petru Movilă (PMP)

„Este bine că am găsit o formulă după atâtea discuții”

„Este bine să spunem că timpul acesta de pensii ca și tipul de indemnizații există în toată lumea democratică și au un sens. Au fost gândite de mult tocmai pentru că atunci când impui niște restricții trebuie să le compensezi. Iar categoriile de care vorbim fac obiectul unor restricții pe care le au.

În ceea ce privește felul în care s-a ajuns la discrepanțe enorme, intrăm în altă discuție și suntem de acord cu timpul impozitării progresive cu care venim azi. Este bine că am găsit o formulă după atâtea discuții, o formulă care să fie și constituționala ”,, a declarat Varujan Pambuccian , reprezentatul minorităților.

Parlamentul decide miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul PSD este susținut și de PNL. Astfel, se conturează o largă majoritatea pentru adoptarea legii în Camera Deputaților, for decizional. 

Proiectul este modificat marți în comisiile de specialitate. El va intra la vot final în plen. PSD și PNL susțin adoptarea impozitării pensiilor speciale.

PSD și PNL susțin adoptarea impozitării pensiilor speciale

„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate. Iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari”, a anunțat liderul deputaților PNL, Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Conform actului normativ, după modificarea din comisii, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei. Respectiv cu 10% dacă sunt mai mici de 7.000 de lei, potrivit digi24.ro.

„PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale”

„PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

USR acuză însă că proiectul modificat în comisii impozitează toate pensiile, nu doar pe cele speciale.

„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de… impozitare a pensiilor speciale. Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.

După adoptare, proiectul merge la președintele Klaus Iohannis la promulgare.

„Pensiile speciale nu pot fi anulate. Dar pot fi impozitate”

„Propunerea de impozitare a fost luată prin consens de liderii de grup. Iar modalitatea de legiferare respecta deciziile Curții Constituționale, care spun că pensiile speciale nu pot fi anulate. Dar pot fi impozitate”, a mai spus Florin Roman, liderul deputaților PNL.

Ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale cu excepția celor militare și ale magistraților.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.