Pe ce alte date a fost sarbatorită Ziua Națională și de ce

FOTO: DavidRockDesign/Pixabay.com
FOTO: DavidRockDesign/Pixabay.com

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în trecută pe alte două date. În perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai pentru că prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După ce regele Mihai I a fost forțat să abdice pe 30 decembrie 1947, comuniștii care au intrat la putere și au proclamat Republica Populară Română au schimbat și ziua națională.

Astfel, a fost aleasă 23 august, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Antonescu în anul 1944.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.