Pașapoartele de vaccinare pentru revigorarea turismului, discutată de liderii UE

Târgul de Turism 2019 turismul cu undiță în delta dunării (2)
Târgul de Turism 2019 turismul cu undiță în delta dunării (2)

Liderii Uniunii Europene se vor pune de acord joi privind elaborarea unor pașapoarte de vaccinare pentru membriii statelor membre care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus.

Decizia vine ținând cont de faptul că mai multe țări din sudul UE a căror economie depide puternic de turism vor să salveze sezonul turistic de vară.

Lockdown-urile la nivel național de anul trecut a afectat în special sudul UE. Acolo economiile sunt deseori mai dependențe de turişti.

În condițiile în care campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 se accelerează, anumite guverne, cum ar fi cele din Spania și Grecia, încep demersuri pentru adoptarea unui pașaport valabil la nivelul UE pentru persoanele care s-au vaccinat. În acest fel s-ar putea călători din nou fără restricții, potrivit digi24.ro.

Apelul statelor UE

Chiar dacă statele membre sunt de acord că varianta unui pașaport de vaccinare este optimă, se lucrează la detalii. Adică dacă certificatul să fie în format digital, dacă să fie acceptat la nivel global şi în ce stadiu al vaccinării.
„Facem apel ca munca să continue asupra unei abordări comune a certificatelor de vaccinare”, se menţionează într-un draft de concluzii al summitului UE. Nu s-a avansat un calendar privind obţinerea de rezultate concrete.

Pentru realizarea pașapoartelor, UE colaborează cu Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ce probleme pot apare

Călătoria în baza unor asemenea documente ridică şi unele probleme legale. Acest lucru în special pentru persoanele aflate în ultima etapă de vaccinare. Ele ar putea acuza faptul că libertatea lor de mişcare a fost restricţionată nejustificat de listele de aşteptare de luni de zile.

Există și alte neclarități. Cum ar fi faptul că nu a fost stabilit încă dacă cei care s-au vaccinat cu două doze mai pot transmite coronavirusul şi infecta alte persoane. Nu este clar dacă oamenii mai pot transmite virusul dacă s-au vindecat de COVID-19. Cât timp sunt imuni sau dacă ei ar trebui să obţînă sau nu certificate.

„Sunt încă multe lucruri pe care nu le ştim. Avem nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o linie comună”, a declarat un oficial de rang înalt dintr-un stat UE.

Ce poziții au adoptat Franța și Germania

Germania și Franța au comunicat miercuri că exclud posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate. Acest lucru având în vedere că vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie. Ar insemna limitarea libertățile oamenilor și nu se vrea a ajunge la situații discriminatorii.

„Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinarea, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. Trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Administraţia Emmanuel Macron a respins ideea vaccinării obligatorii. Dar şi posibilitatea acordării de privilegii persoanelor vaccinate. El a spus că acest lucru ar fi o limitare a libertăţilor.

„În momentul actual, nu le putem oferi drepturi suplimentare persoanelor care au fost vaccinate în raport cu cei care nu au acces. Campania de vaccinare se derulează progresiv. Ar fi extrem de incorect şi paradoxal să le spunem persoanelor care nu sunt vaccinate că nu au dreptul să iasă. Ori să reia anumite activităţi”, a declarat Clément Beaune, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene.

Probleme privind riscul discriminării au fost ridicate şi în Marea Britanie. „Dacă unele persoane nu au acces la teste ori la vaccinuri Covid-19, dacă nu le pot plăti, nu îşi vor putea demonstra statutul medical. Iar drepturile le-ar fi restrânse”, afirmă Ana Beduschi, profesor de Drept la Universitatea britanică Exeter.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.