Părinții care stau acasă pentru a avea grijă de copiii care învață online, primesc zile libere și indemnizație maximă de 193 de lei pe zi. Proiect

Elev . Sursa Foto: Free-Photos/Pixabay.com
Elev FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Unul dintre părinți va primi zile libere pentru care statul va acoperi cheltuielile. Acest lucru în cazul suspendării cursurilor la școala unde învață copilul. Prevede un proiect de ordonanță de urgență aflat, vineri, în primă lectură în Guvern.

Din documentul, consultat de EduPedu.ro, reiese ca indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată pentru îngrijirea copilului, când acesta nu poate merge la școală și face școală online din cauza situației epidemiologice, ar urma să fie de maxim 193 lei pe zi brut. Proiectul elaborat de Ministerul Muncii prevede că indemnizațiile sunt acordate părintelui dacă elevul are cel mult 12 ani.”

Cum se acordă indemnizaţia

„Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată în condiţiile articolului 1 se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului . Ea este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Indemnizaţia este în sumă brută și este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate. Precum şi plăţii contribuţiei asiguratorii pentru muncă.”, se spune in proiect, potrivit .g4media.ro.

Pentru anul 2020, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat este de 5.420 de lei. Acest lucru inseamnă 258 de lei pe zi, într-o lună cu 21 de zile lucrătoare. 75% din această sumă ar însemna 193 de lei pe zi. Suma pentru 14 zile, cât se presupune că va fi perioada de închidere dacă apare un caz de Covid-19 în școală, s-ar ridica la 2702 de lei brut.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.