Parada tramvaielor electrice în Capitală

Sfântul Dimitrie cel Nou

Primăria Capitalei marchează împlinirea a 120 de ani de la darea în folosinţă a primei linii electrice din Bucureşti printr-o inedită paradă a tramvaielor electrice. Evenimentul este organizat de Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB).

tramvaieParada va porni sâmbătă, la ora 10.00, de la Depoul Victoriei, pe Şos. Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, până la Piaţa Sfântul Gheorghe, pe traseul primei linii electrice, dată în folosinţă în 1894, informează Mediafax.

Bucureştenii vor putea admira convoiul de tramvaie care va marca evoluţia în timp a transportului electric pe şine, începând cu “bătrânul” Thomson V056, realizat în 1955 în Atelierele Centrale ale Întreprinderii de Transport Bucureşti, continuând cu tramvaiul Tatra, urmaşul vagoanelor importate în anii ’70, apoi, cu un vagon V3A modernizat, din generaţia construită în anul 1973 şi modernizată începând din 1993, urmat de tramvaiul Bucur 1 modernizat în anul 2001. Parada va cuprinde şi piesa de rezistenţă a Regiei, tramvaiul Bucur LF, proiectat şi realizat integral în cadrul Uzinei RATB.

Convoiul va reconstitui, în parte, traseul primei linii electrice, respectiv Piaţa Victoriei (Depoul Victoria) – Şoseaua Stefan cel Mare – Bucur Obor – Calea Moşilor – Piaţa Sfântul Gheorghe.

Primul tramvai electric a apărut pe străzile Bucureştiului în 9 decembrie 1894, România fiind în primele zece ţări europene care au introdus tracţiunea electrică în transportul public. Tramvaiul avea indicativul 14 şi circula pe traseul Cotroceni – Piaţa Sfântul Gheorghe – Calea Moşilor – Obor.

Bucureştenii interesaţi de istoria transportului public vor putea vizita, sâmbătă, între orele 08.00 şi 21.00, la terminalul Piaţa Sfântul Gheorghe, un muzeu în interiorul unui tramvai de epocă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.