Muncitori din Sri Lanka, la mâna autorităților române pentru a se întoarce în țara lor

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a venit duminică seară pe aeroportul Otopeni. Ea a aflat de situația celor 36 de muncitori din Sri Lanka aduși cu două autocare din Botoșani. Lor li s-a promis, imposibil de realizat însă, că pot pleca acasă. Ei au fost concediați de angajator.

36 de cetățeni din Sri Lanka ei au vazut că nu îi aștepta nicio cursă specială care să îi ducă acasă.

„Cert este că îmi ridic un semn de întrebare cu privire la plecarea lor de acolo către București. Acest lucru în condițiile în care nu era clară posibilitatea de a fi îmbarcați. Rămâne să ne lămurim mâine (luni – n.r.) împreună cu colegul nostru, prefectul de Botoșani. Apoi vom face declarații”, a promis jurnaliștilor, duminică seara, ministrul Violeta Alexandru, potrivit digi24.

Aduși cu două autocare de la Botoșani

Cetățenii din Sri Lanka au fost aduși cu două autocare de la Botoșani. Este vorba de un transport organizat, se pare, de Prefectura Botoșani.

Ei erau angajați la o firmă de confecții din comuna Mihai Eminescu din Botoșani. Dar la un moment dat, unul dintre ei a făcut COVID-19. Ei au intrat toți în carantină instituționalizată timp de trei săptămâni. Apoi li s-a spus că se pot întoarce acasă. Oamenii au fost concediați.

Oamenii au fost concediați.

Niciun avion comercial nu zboară însă spre Sri Lanka, care are aeroporturile închise. Cel mai probabil, cetățenii ar putea să fie repatriați cu o cursă charter. Dar, nu se știe din ce motiv, se pare că s-a produs o încurcătură sau un scurtcircuit de comunicare în rândul autorităților.

În urma situației speciale apărute, la aeroport a venit duminică seară și ministrul muncii, Violeta Alexandru. Ea a dorit sa vada ce se poate face în acest caz. Poliția nu le permitea oamenilor să staționeze în aeroport deoarece nu aveau bilet de avion. Oamenii nu au bani să-și cumpere bilet de avion, Nicio cursă nu zboară la Colombo.

Oamenii nu au nici unde să rămână peste noapte.

Potrivit unor informații pe surse obținute de Digi24, se pare că cetățenii vor fi cazați până la urmă la un hotel din Otopeni.

Ministrul muncii, la aeroport

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a venit duminică seară pe aeroportul Otopeni după ce a aflat de situația celor 36 de muncitori din Sri Lanka aduși cu două autocare din Botoșani.

„Cert este că îmi ridic un semn de întrebare cu privire la plecarea lor de acolo către București. Deoarece nu era clară posibilitatea de a fi îmbarcați. Rămâne să ne lămurim mâine (luni – n.r.) împreună cu colegul nostru, prefectul de Botoșani, și vom face declarații”, a promis jurnaliștilor, duminică seara, ministrul Violeta Alexandru.

Ea a anunțat că a dispus verificarea condițiilor în care au fost concediați muncitorii din Sri Lanka. „Înțeleg că le-a fost întrerupt contractul de muncă la o firmă din Botoșani. Până ne lămurim asupra condițiilor în care s-au întrerupt aceste contracte, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani. Au de la mine dispoziție să verifice lucrurile. Opiniile sunt împărțite”, a spus Violeta Alexandru.

„Este o situație-limită. Înțeleg, din primele informații, că în Botoșani, relația dintre dânșii și angajator nu era cea mai bună în această perioadă. Eu sunt convinsă că trebuie ascultate ambele părți. N-aș vrea să trag niște concluzii pripite”, a declarat ministrul.

Violeta Alexandru spune că din câte a discutat cu muncitorii la aeroport, o parte dintre ei vor să continue să lucreze în România. Ei își doresc să găsească o altă oportunitate de angajare. Alții își doresc să ajungă acasă. Ministrul promite că va găsi soluțiile potrivite. „Astă seară (duminică – n.r.) mi se pare civilizat să-i lăsăm să se odihnească. Să se gândească bine ce vor să facă mai departe. Iar eu și domnul prefect vom veni aici mâine și vom lua o decizie împreună cu dânșii”, a spus Violeta Alexandru.

Muncitorii, infestati cu coronavirus

Muncitorii din Sri Lanka au fost angajați la o fabrică de confecții din comuna Mihai Eminescu, din județul Botoșani. Au intrat în carantină după ce unul dintre ei a făcut COVID-19. Iar după trei săptămâni, au fost concediați. Este neclar în acest moment cine le-a promis că se vor întoarce acasă. Transportul cu două autocare către Aeroportul Otopeni ar fi fost organizat de Prefectura Botoșani.

Spre Sri Lanka este o țară care are aeroporturile închise . Ei ar putea pleca doar cu o cursă charter. Aceasta nu era pregătită duminică și nimeni de la aeroport nu știa nimic despre așa ceva. Pentru că nu aveau bilete, poliția nu le-a permis oamenilor să stea în aeroport.Muncitorii au fost duși la un hotel din apropiere, după intervenția ministrului muncii.

Autoritățile sunt așteptate să lămurească toată această încurcătură. Mai ales că situația intervine în condițiile în care, în ultimele săptămâni, s-a discutat foarte mult despre cum sunt tratați muncitorii români în alte țări.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.