Memoria cartierelor din Sectorul 5. Povestea Cartierului Uranus

FOTO Dan Perry

Bucureștenii sunt invitați să participe la evenimentul „Memoria Cartierelor”, care va avea loc în perioada 12-14 august 2022. Evenimentul este organizat de Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

Evenimentul, aflat la prima ediție, vrea să faciliteze, în mod interactiv, apropierea oamenilor de cunoașterea locurilor în care trăiesc.

„Memoria Cartierelor” propune locuitorilor capitalei, îndeosebi cetățenilor Sectorului 5, un weekend petrecut ca turist în cele mai reprezentative zone ale Sectorului 5. Uranus și Cotroceni sunt primele cartiere unde vor fi organizate tururi.

Memoria Cartierului Uranus

Cândva, în Sectorul 5, exista un cartier cu străzi mici, în pantă, pavate cu piatră cubică şi case vechi, pitoreşti. Străzile cartierului Uranus se numeau: Cazărmii, Brutus,  Bateriilor, Vităneşti, Puţul cu Apă Rece, Vânători, Sapienţei, Apolodor, Meteorilor, Antim, Puişor, Crăiţelor, Aleea Trandafirilor, Militari, Schitul Maicilor, Banul Mihalcea, Meteorilor, Minotaurului, Arionoaia etc. Locuitorii proveneau din clasa de mijloc a societăţii: negustori, meşteşugari şi proprietari de mici afaceri.

sectorul 5
FOTO Facebook

Uranus se afla în zona Parcul Izvor, Casa Poporului, Casa Academiei și a fost demolat în anii ’80 de pentru a face loc viselor mărețe ale lui Nicolae Ceaușescu. Din ce-a fost a mai rămas strada Uranus, care prin numele ei aminteşte de cartierul de odinioară.

Foştii locuitori au încă vii în memorie traseele unor străzi, aspectul şi culoarea unor case sau clădiri, tramvaiele care urcau greu dealul Uranusului, meciurile de la stadionul A.N.E.F., cu zeci de mii de oameni ce umpleau străzile.

sectorul 5
FOTO Facebook

La scurt timp după cutremurul din 1977, când numeroase clădiri vechi din Bucureşti s-au prăbuşit, Ceauşescu a convocat la Comitetul Central al Partidului Comunist Român specialişti şi arhitecţi cărora le-a prezentat planul de a construi un nou centru politico-administrativ în Bucureşti – un nou centru civic socialist. Specialiştii i-au confirmat că zona Uranusului ar fi cea mai sigură pentru construcţia unor clădiri noi, faţă de partea joasă a oraşului, unde 28 de clădiri vechi se prăbuşiseră, făcând peste 1400 de victime omeneşti.

Cutremurul din 1977, pretextul lui Ceaușescu de a demola Uranus

În 1971, Nicolae Ceaușescu a făcut o vizită în Asia de Est, care a inclus și Coreea de Nord. Impresionat de ce a văzut la Phenian, dictatorul a decis să ridice în inima Bucureștiului propriul oraș, interzis oamenilor de rând. Așa s-a înfiripat ideea de a construi Casa Poporului.

Cutremurul din 1977, când numeroase clădiri vechi din Bucureşti s-au prăbuşit, i-a dat ocazia să înceapă demolările în zona Uranus, aleasă și pentru că avea cel mai mic risc seismic din București.

Ceauşescu a convocat la Comitetul Central al PCR specialişti şi arhitecţi cărora le-a prezentat planul de a construi un nou centru politico-administrativ în Bucureşti – un nou centru civic socialist.

Demolări haotice

Demolările în zona Uranus au acoperit 7 kilometri pătrați, au început în 1982, au strămutat 40.000 de oameni din zonă. Demolările s-au făcut haotic. Stadionul Republica, prima arenă modernă a României, construită în 1926 după planurile celebrului arhitect Horia Creangă, a fost demolat doar parțial. Una dintre tribune e în continuare în picioare, fiind folosită ca garaj pentru mașinile parlamentarilor.

Pe lângă vile boiereşti şi case vechi, modeste, au fost demolate în cartierul Uranus trei biserici – Alba-Postăvari, Spirea Veche şi Izvorul Tămăduirii. Alte două lăcașe de cult au scăpat de la demolare, dar au fost mutate în altă parte – biserica Schitul Maicilor şi Mihai Vodă. Aceste lăcaşe de cult au fost ascunse, alături de altele care au avut aceeaşi soartă, printre blocuri înghesuite, ca să fie cât mai puţin vizibile.

Tot atunci au fost puse la pământ şi alte monumente istorice de mare valoare din cartierul Uranus: Muzeul Militar, vechiul Arsenal, Spitalul Brâncovenesc, clădirea Operetei, Casa Demetriade, Fântâna Lahovary etc.

Casa Poporului, construcție megalomatică

Pe locul cartierului Uranus a fost ridicată construcția megalomanică, cunoscută drept Casa Poporului. În locul caselor vechi şi al străzilor înguste, pavate cu piatră cubică, au apărut cartiere de blocuri înalte, înghesuite, fără personalitate.

sectorul 5
FOTO Facebook

Proiectul câștigător pentru Casa Poporului și Centrul Civic i-a aparținut Ancăi Petrescu, care a coordonat o echipă de circa 700 de arhitecți. Numărul total de muncitori care au lucrat pe șantier este estimat între 20 și 100.000.

Costul construcției Casei Poporului a fost evaluat în 2006 la 3 miliarde de euro.

„Memoria Cartierelor” Uranus și Cotroceni. Programul complet al evenimentului

Programul evenimentului „Memoria Cartierelor” pentru cele 3 zile va cuprinde tururi ghidate pentru care ne vom da întâlnire în diverse zone ale Sectorului 5, iar participarea este gratuită.

VINERI, 12 AUGUST 2022

17:00-19:00 CARTIERUL COTROCENI

punct de întâlnire: Facultatea de Drept, Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, Sector 5

20:00-21:30 ZONA PARCULUI CIȘMIGIU

punct de întâlnire: Cercul Militar Național, aflat la intersecția Bd. Regina Elisabeta cu Calea Victoriei

SÂMBĂTĂ, 13 august 2022

17:00-19:00 ZONA PALATULUI PARLAMENTULUI

punct de întâlnire: Biserica Domnița Bălașa, Strada Sfinții Apostoli, nr. 60

20:00-21:30 CARTIERUL URANUS

punct de întâlnire: The Ark, Strada Uranus, nr. 150

DUMINICĂ, 14 august 2022

17:00-19:00 CARTIERUL URANUS

punct de întâlnire: The Ark, Strada Uranus, nr. 150

20:00-21:30 ZONA PARCULUI CIȘMIGIU

punct de întâlnire: Cercul Militar Național, aflat la intersecția Bd. Regina Elisabeta cu Calea Victoriei

Evenimentul se va încheia cu concerte de muzică live în incinta Grădinii Uranus (Strada Uranus, nr. 144, Sector 5, București).

17:00 – ALEXANDRA UȘURELU & BAND

18:00 – SOUL SERENADE & Alexandru Olteanu

19:00 – IRINA SÂRBU BAND

20:00 – TREI PARALE

21:00 – MARIUS MIHALACHE & BAND

Mai multe detalii cu privire la programul evenimentului găsiți pe www.cultural5.ro și pe paginile de Facebook ale instituțiilor Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache și Primăria Sectorului 5.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.