vineri, iunie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăMAI cere reducerea banilor pentru refugiaţii ucraineni: România a cheltuit 106 milioane...

MAI cere reducerea banilor pentru refugiaţii ucraineni: România a cheltuit 106 milioane de euro anul trecut

-

Statul român a cheltuit doar în 2022 106 milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni. Guvernul vrea să reducă sumele pe care le oferă celor care găzduiesc persoanele plecate din țara natală din cauza războiului declanșat de Rusia.

CITEŞTE ŞI: România eşuată: Fraude URIAŞE cu cazarea refugiaţilor ucraineni

Un proiect de Ordonanță de Urgență, pus în dezbtare publică de Ministerul de Interne, prezintă o serie de schimbări privind acordarea sumelor de bani refugiaților ucraineni. Familiile care au plecat din Ucraina din cauza războiului declanșat de Rusia o să primească o sumă fixă de 2.000 de lei pe lună din partea statului român, pentru o perioadă limitată. În plus, ei vor primi sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă. MAI a transmis că dacă aceste măsuri nu vor fi puse în practică se va ajunge „la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina”.

Refugiații ucraineni care au ajuns în România beneficiază de ajutor prin OUG 15/2022, adoptată la doar trei zile de la începutul invaziei ruse. Una dintre măsuri este decontarea cazării refugiaților. Statul român cheltuiește câte 20 de lei pentru o persoană găzduită și câte 50 de lei pentru un refugiat care stă în chirie. Războiul din Ucraina s-a prelungit și numărul refugiaților a crescut de la o lună la alta, ceea ce a însemnat că bugetul MAI a trebuit să fie majorat cu bani din Fondul de rezervă bugetară. Aceste suplimentări au fost făcute și anul trecut și în acest an.

Raport al Cancelariei primului ministru

Cancelaria prim-ministrului Nicolae Ciucă a elaborat un raport în care se precizează că „peste 106 milioane de euro au fost plătite din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”. MAI a mai transmis că sumele mari de bani pe care statul român le-a acordat a făcut ca unii propritari să mărească prețul de închiriere. Acest lucru a dus la creșterea chiriilor și pentru românii care stau în zonele în care au ajuns refugiații.

De asemenea, propritarii care au fost de acord să primească refugiați în locuințele lor au văzut ca „o sursă de venit atractivă” faptul că statul român va deconta cheltuielile cu hrana și cazarea ucrainenilor. Impactul acestor lucruri a fost resimțit cel mai bine în buzunarele românilor care se aflau în căutarea unei locuințe în care să stea cu chirie.

În OUG se mai precizează că doar 5.007 de ucraineni și-au găsit locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL). MAI consideră că trebuie luate măsuri pentru a facilita intrarea pe piața muncii a refugiaților „pentru ca aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată”.

Măsurile propuse de MAI

MAI a propus ca ajutorul pentru refugiați să fie acordat pentru familie și nu pentru fiecare persoană în parte. În plus, banii nu vor mai ajunge la persoanele care găzduiesc ucrainenii, ci direct la refugiați. Ministerul susține și ca banii să fie acordați pentru o perioadă de maxim patru luni consecutive Este vorba de 2.000 de lei pe lună, bani pe care ucrainenii îi vor folosi pentru cheltuielile de cazare.

„Condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”, se mai precizează în ordonanță. În cazul în care după cele patru luni refugiații nu și-au găsit un loc de mună, ei vor continua să primească această sumă până la finalul anului 2023. În plus, ei vor avea acces gratuit „la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare”.

Familiile formate din mai mulți membrii vor fi cele mai afectate de aceste modificări. Statul român plătește, momentan, pentru o familie formată din doi părinți și doi copii suma de 6.000 de lei pe lună. După adoptarea noilor reglementări, suma va fi de trei ori mai mică. Este important de precizat că taberele temporare de cazare nu sunt vizate de aceste modificări. În jur de 73.000 de ucraineni sunt cazați în România, prin programul „50/20″, conform datelor oficiale, informează Jurnalul.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tânăr reţinut după ce s-a dat drept femeie pe internet şi a păcălit mai mulţi bărbaţi

0
Un tânăr din Constanţa a fost reţinut de poliţişti, fiind acuzat că şi-a creat pe reţelele sociale o identitate feminină falsă, reuşind să păcălească mai mulţi bărbaţi să-i remită diverse sume de bani, prejudiciul total fiind de 42.000 de...