Lovitură pentru Robert Negoiţă: Rămâne cu averea sub sechestru!

Robert Negoiță, Negoiță periat la Digi 24 Robert Negoiță îi face praf pe Dăncilă și Dragnea
Foto: B1

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus menţinerea sechestrului pe averea primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, în dosarul în care edilul este judecat pentru abuz în serviciu, în legătură cu contractul acordat firmei de salubritate Rosal Grup, în care prejudiciul este de aproape 580 milioane lei (116 milioane euro).

CITEŞTE ŞI: Simona Halep, declaraţii de ULTIMĂ oră: Îmi voi demonstra nevinovăţia!

Robert Negoiţă a fost trimis în judecată de DNA în august 2022, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la această infracţiune şi complicitate la fals intelectual.

La acea vreme, DNA preciza că, pentru recuperarea prejudiciului, a fost pus sechestru asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor din acest dosar, inclusiv asupra sumelor de bani existente şi viitoare în conturile bancare.

În dosar, mai sunt judecate persoane cu funcţii de conducere din Primăria Sector 3: Octavian Gheţu (director executiv la Direcţia Economică), George-Alexandru Manciu (director executiv al Direcţiei Utilităţi Publice), Irina-Gina Soroceanu (director executiv la Direcţia Investiţii şi Achiziţii), Florentina Pencea (director executiv al Direcţiei juridice), Mihăiţă Marius (secretar al Primăriei Sectorului 3), dar şi Elena Petrescu (consilier local şi viceprimar), Mirela Chetreanu (auditor public extern la Curtea de Conturi), un reprezentant al Rosal Grup SA.

Acuzațiile DNA

Conform DNA, Robert Sorin Negoiţă ar fi aprobat, întocmit şi semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Nota de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 spre a fi votat un act adiţional la contractul de salubritate.

În concret, spun procurorii, prin actul adiţional respectiv consilierilor locali li s-ar fi promis că se va implementa de către operatorul de salubritate SC Rosal Grup SA un „sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

„În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deşeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiţă, beneficiind de ajutorul celorlalţi funcţionari publici, ar fi determinat obţinerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3, a unui act adiţional care, printre alte amendamente, viza şi prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani. Actul adiţional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de inculpatul Robert Sorin Negoiţă”, indică anchetatorii.

În plus, arată DNA, la 15 mai 2014 Robert Sorin Negoiţă ar fi încheiat şi semnat în mod nelegal un alt act adiţional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvenţele de realizare a activităţilor de curăţenie a căilor publice cu influenţă asupra creşterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.

„Modalitatea de prelungire a contractului iniţial de salubrizare printr-o serie de acte adiţionale a făcut obiectul unor controale din partea Curţii de Conturi, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi Consiliului Concurenţei. Aceste controale au constatat încălcări ale dispoziţiilor legale, iar ca urmare, autorităţii contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligaţia de a nu mai prelungi contractul iniţial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract şi i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi şi să atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitaţie”, se menţionează în rechizitoriu.

Ce a constatat Curtea de Conturi

Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3, precizează sursa citată, au fost validate de Instanţa de contencios administrativ, în cursul anului 2017. Faţă de această sentinţă, primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoiţă a declarat recurs, dar ulterior a renunţat la judecarea recursului.

„Pentru a acoperi retroactiv nelegalităţile prelungirii contractului iniţial, funcţionarii Primăriei Sector 3 ar fi iniţiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiţionale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local. Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au şters o parte din obligaţiile de plată pe care Rosal Grup le avea către Primăria Sectorului 3. Acţiunea funcţionarilor din primărie ar fi fost validată de auditorul public extern, inculpata Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11 octombrie 2019, care ar fi constatat că măsura recuperării prejudiciului a fost dusă la îndeplinire în totalitate, deşi aspectele constatate de Curtea de Conturi nu fuseseră remediate”, explică DNA.

Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicităţii, şi persoanele menţionate din conducerea Primăriei Sectorului 3, procurorii spun că s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 şi un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup SA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.