Înșelătoriile lui Leo de la Strehaia, arestat preventiv de curând. A dat țepe cu aparate de aer condiționat și statui false

Leo de la Strehaia, pe numele său real Stelică Ion Mihai, a fost arestat preventiv de judecătorii Tribunalului București, după ce Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a făcut apel.

Leo de la Strehaia a fost reţinut pentru 24 de ore, pe 18 iulie, după ce a fost audiat timp de mai multe ore de poliţiştii din Bucureşti, în dosarul în care şi fiul său este cercetat pentru înşelăciune cu aparate de aer condiţionat. Ulterior, el a fost eliberat sub control judiciar.

Prejudiciul este estimat la 300.000 de lei. Fiul lui Leo de la Strehaia este cercetat pentru înşelăciune, alături de un alt bărbat. Cei doi, susţinând că sunt reprezentanţii unor firme, au determinat o societate comercială să livreze 150 de aparate de aer condiţionat, producând un prejudiciu de 300.000 de lei.

De la înșelăciuni cu aparate de aer condiționat la escrocherii cu statuia lui Mihai Viteazu

Într-o afacere demnă de povestit, „Prințul țiganilor”, așa cum se autodenumește Leo de la Strehaia, a convins un iubitor de artă din Statele Unite că deține o statuie din aur care i-ar fi aparținut lui Mihai Viteazu. Conform scenariului, obiectul de artă trebuia dus în America cu acte false din care reiese că valorează câteva sute de dolari, iar în SUA ar fi fost vândută cu șapte milioane de dolari. În realitate, statuia valora doar 500 de euro. În schimbul unui procent de 30% din prețul ulterior de vânzare, victima a achitat aproape 90.000 de dolari și mai este dator și cu alți 100.000 de dolari.

Un român stabilit în Statele Unite de 27 de ani, este vorba de Sorin Petruțoni, susține că a fost păcălit de Leo de la Strehaia să achite zeci de mii de dolari pe o statuie prezentată ca fiind din aur și care i-a aparținut lui Mihai Viteazu, dar care în realitate face doar 500 de euro. Bașca, deși a achitat 89.402 de dolari până acum, Petruțoni a rămas și cu o datorie de 100.000 de dolari pentru pretinsa operă de artă cu o valoare de doar 500 de euro. Statuia a primit și un nume pompos “Zeița Soarelui”.

Povestea, considerată e escrocherie de românul din America, motiv pentru care a făcut și o plângere penală, scoate la lumină modul în care personaje ca Leo de la Strehaia reușesc să facă rost de bani. “Prințul țiganilor” se jură că nu l-a păcălit pe partenerul său de afaceri și nu recunoaște tranzacția. Cu toate acestea, Petruțoni ne-a prezentat o serie de discuții pe care acesta le-a purtat cu Leo în care acesta din urmă îl asigura că statuia este din aur. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 6 au primit o plângere penală din partea presupusei victime pe care au declinat-o în această vară către Parchetul Curții de Apel București.

Înțelegerea

Mai exact, în luna octombrie 2016, s-a încheiat prin email Contractul de Vânzare-Cumpărare cu numărul 11042016, prin care Dănuț Mircea Petrescu și Alin Gheorghe Mihai vindeau 20% (10% Petrescu, 10% Mihai) către Sorin Petruțoni dintr-o statuie cu o greutate de 150 de kilograme și prezentată ca fiind din aur. Cei doi vânzători sunt: Alin Gheorghe Mihai – fiul lui Leo de la Strehaia, iar Petrescu – un amic de-al lui Leo de la Strehaia.

Trebuie precizat că în ciuda faptului că numele lui Leo de la Strehaia (Ion Stelică Mihai, numele din cartea de identitate) nu apare în contract, din discuțiile purtate pe whatsapp de acesta cu Petruțoni se poate înțelege că era inițiatorul afacerii.
Astfel, pe 29 noiembrie 2016, “Prințul țiganilor” și victima sa poartă următoarea discuție (n.r. am păstrat greșelile gramaticale mai evidente):

Leo Stehaia: Și va trebuii să trimiți bani de transport azi prin Vester Union pe numele lu Alin, am vorbit acum la TNT (n.r. – firmă de cuierat) e în regulă. Trimite banii azi să merg să plătesc până în ora zece la noi, e în dolari 4.900 și ceva, trimite 5.000 pe numele leu și a lui Alin.
Sorin Petruțoni: OK.
Leo Stehaia: K la Alin numele de familie e Mihai Gheorghe și prenumle Alin, la mine e numele de familie Mihai și prenumele Ion Stelică.

Decrierea statuii

Statuia “Zeița Soarelui” are o dimensiune de 120 cm x 26 cm și reprezintă o femeia care are deasupra capului o floarea soarelui. Era estimată de Leo de la Strehaia că ar fi cântărit între 150-200 de kilograme și ar fi fost realizată din aliaj obișnuit în proporție de 89,5%. Pe 21 octombrie, Leo și Petruțoni au următoarea conversație pe whatsapp în care se face și botezul statuii.
Sorin Petrutoni: Ce nume are?
Leo Strehaia: Important să ajungem noi proprietari și cu siguranță vom fi milionari.
Sorin Petrutoni:  Sau cum s-o chemăm?
Leo Strehaia: Stai un pic. Eu din câte am auzit că se cheama Zeița Soarelui.

Zeița lui Mihai Viteazu

leo_de_la_strehaia
Leo de la Strehaia

Statuia a fost prezentată cumpărătorului ca fiind din aur și că a fost chiar a lui Mihai Viteazu care apoi i-a dat-o strămoșilor lui Leo de la Strehaia. Ba chiar, într-o discuție pe aplicația Whatsapp, Leo de la Strehaia plusează și susține că statuia e din anul 800 și a ajuns cumva la Mihai Viteazu. Cred că pot scoate minimum șapte milioane de dolari pe presupusul obiect de artă.

Pe 22 octombrie 2016, are loc următoarea discuție pe whatsapp.

Leo Strehaia: Proprietara (chiar o rudă a Prințului țiganilor) o are de la părinți și provine de la străbunici, unul din stră stră bunici a primito de la Mihai Viteazu și tot așa a ajuns la Mihai Viteazu, se spune că e can din anul 800, se vede pe ia că e foarte veche și din cine a vazuto nea spus că e foarte veche, dar nu a putut să stabilească exact pentru că trebuia o expertiză și nu am avut bani să plătim expertiza și nu suntem noi încă proprietarii ca să facem expertiza, dar unde o ducem poate sai facă expertiza. Eu personal știu de la bunicul meu că o știa și el din ste de ani din poveștile străbunicilor.

“Dovada” că e aur de 22 de karate

În aceeași discuție din 22 octombrie, Leo mai scrie “De materialul din ea, că e veche, garantez sută la sută că așa e”. Pentru a convinge victima că statuia e din aur, i se trimite un raport de încercare realizat la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Matale Neferoase și Rare la solicitarea lui Aurel Mihai Olari, un apropiat al lui Leo. Din raport reiese că este vorba de 89,5% aur. Însă nu există nici cea mai mică referire că analizele erau realizate pe material luat din Zeița Soarelui.

De altfel, pe 19 octombrie Olari îi trimite lui Petruțoni un email în care îl înștiințează că “în opinia mea roba nu face parte din statuie și cred că proba nu reprezintă metalul din vate este turnată statuia”.

Pentru a-I confirma însă compoziția din aur, intervine si Leo care vinde aceeasi minciună, așa reiese din mesajul de mai sus. În plus, Petruțoni mai primește două rapoarte de analiză, unul realizat din Craiova și unul în București, din care reiese că este vorba de metalul prețios.

Inclusiv Dănuț Mircea Petrescu recunoaște că pulberea analizată pentru autentificare nu provenea de la statuie și că totul a fost o înșelătorie. “Nu am știu despre ce este vorba. Leo de la Strehaia a fost capul înșelăciunii. Când am văzut ce a trimis în America lui Sorin, am încercat să repar ce se mai putea face”, ne spune acesta.

Cerificatul adevărat, prezentat ca un fals aranjat

Pentru a putea scoate statuia din țară era nevoie de un certificat de export definitiv realizat de Ministerul Culturii prin Direcția pentru Cultură a Municipiului București. În acest document, datat cu 31 august 2016, este precizat că statuia este realizată din secolul XX dintr-un aliaj metallic de culoarea bronzului. Valoarea estimate a operei este de 500 de euro.
Pe 25 octombrie, Petruțoni are următoarea discuție cu „Prințul țiganilor”.
Leo Strehaia: Vesi că statuieta de e așa la culoare e ne curățată că a fost ținută în pâmânt de frica hoților.
Leo Strehaia: Tu le-ai arătat actele alea de ți leam trimis noi?
Sorin Petruțoni: Da.
Leo Strehaia: Dar in actele alea e trecută din secolul 20 și din material de culoare bronz pentru că nu puteam so trecem la real. Noi dacă o declarăm aici nevo trece în patrimoniu statului automat. Oi iam făcut analize de cinci ori iam dat diferite găuri și e din aur.

A mușcat păcăleala

Însă, Leo de la Strehaia îi spune lui Petruțoni că datele sunt false, tocmai pentru a putea scoate Zeița Soarelui din țară.
Astfel, Petruțoni susține că a crezut că Leo de la Strehaia a aranjat raportul de la Ministerul Culturii. Fiind alui Mihai Viteazu, aceasta ar fi fost declarată automat bun de patrimoniu dacă era dusă la expertiză, prin urmare nu putea fi vândută decât în afara României. Aici urma ca Petruțoni, cu relațiile din lumea colecționarilor de artă din SUA, să se ocupe de vânzarea Zeiței Soarelui. Fiind preocupat si in trecut de comerțul cu obiecte de arta, Sorin Petrutoni a acceptat propunerea, mai ales ca la finalul afacerii urma sa retina, pe lângă cele 20%, un procent de 10% promis de membrii gruparii Abraham – Leo din suma obtinuta la revanzarea din Statele Unite, aproximativ 700.000 $.

Plățile

În toamna anului trecut, Petruțoni a ajuns și România și a semnat Contractul de vânzare – cumpărare autentificat prin Încheierea nr. 5379 la Biroul Individual Notarial Jianu Georgeta Cristina. Sorin Petrutoni devenea proprietarul statuii, in contul sumei de 25.000$ achitați anterior, însă cu obligația de a mai remite suma de 100.000 de dolari, pentru a putea revinde statuia singur. Urmând în final ca profitul obținut să fie impartit, conform actului de vanzare cumparare incheiat in noiembrie: 10% Petrescu, 30 % Sorin Petruțoni, Leo 60%.

“Eu nu i-am vândut nicio o statuie de aur lui Petruțoni, cine să aibă statui de aur. Nu am luat 89.000 de euro de la el, nu este adevărat”, ne-a declarant Leo care a spus că nu-și mai amintește nici de discuțiile pe whatsapp cu presupusa sa victimă.

Pe lângă cei 25.000 de dolari, victima a mai plătit alte sume cu o valoare de aproape 65.000 de dolari pentru diverse comisioane sau cadouri.

Scenariul din Vamă

Ca o bomboană a acestei păcăleli o reprezintă episodul din Vamă, când victima a mai fost stoarsă de ultimii dolari. Leo îi transmite lui Petruțoni că Teofil Abraham a făcut un denunț către Biroul Vamal Otopeni, reclamând că se intenționează să scoata fraudulos din țară o statuie de o valoare considerabila, cu acte false.
Denunțul în scris a fost adus la cunostiță lui Petrutoni personal de catre Leo.
Imediat, Prințul țiganilor îi spune victimei că el are numeroase conexiuni, cunoaște persoanele potrivite a debloca intreaga situatie, însă poate face asta nu cu vorbe, ci cu bani.
Era nevoie de vreo 50.000 de dolari. Petruțoni nu mai avea resurse, dar se împrumută și tot mai trimite 4.000 de dolari. Banii îi înmânează lui Leo care  se arata multumit de eforturile depuse de Sorin.
Reprezentanții Biroului Vamal din Otopeni ne-ai transmis că nu au primit nicio plângere legată de această statuie.
8 decembrie
Leo Strehaia: Stau stresat până pleacă coletu.
Sorin Petruțoni: Și eu.
Leo Strehaia:  Am vorbit cu Abraham, l-am ținut cald.
Pe 9 decembrie, Leo scrie: “Nu a plecat coletu, a cerut vama control amănunțit”.

Adevărul

Pe 27 decembrie 2016 vine și momentul dușului rece al realității, atunci când victima primește rezultatele compoziției statuii în urma analizelor realizate în SUA. Asta pentru că Sorin Petrutoni ajunge înapoi în New York, preia statuia din depozitul TNT, face analize si realizeaza ca a fost victima unei înșelătorii. Statuia este din cupru 82% și alte metale neprețioase.

Petruțoni că în urma discuțiilor ulterioare cu Leo, acesta din urmă recunoaște toată făcătura. Ba mai mult, îl amenință pe Petrutoni că îi va cere și restul de 100.000 de dolari pe care îi mai are de plătit, conform contractului. Ancheta se desfășoară acum de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6, după ce dosaru a fost declinat de DIICOT, acolo unde a fost realizată plângerea inițială.

În acest moment, plângerea presupusei victime este la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, procurorii de aici vor stabilit dacă Leo de la Strehaia l-a înșelat sau nu, din punct de vedere al legii, pe românul stabilit în SUA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.