luni, mai 27, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăLegea avertizorului public, adoptată: Raportările pot fi şi anonime!

Legea avertizorului public, adoptată: Raportările pot fi şi anonime!

-

Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea privind avertizorul public. Camera Deputaților a adoptat modificarea legislativă în sensul celor cerute de către președintele României.

CITEŞTE ŞI: Legea privind avertizorii publici, votată în Parlament!

Legea a fost adoptată cu 234 de voturi pentru și 34 de abțineri.

Astfel, în noua variantă a legii, o raportare va fi luată în considerare și dacă nu conține datele de identificare ale avertizorului. Se va cerceta în ce măsură conține indicii referitoare la încălcări ale legii.

Legea retrimisă de Klaus Iohannis în Parlament

Legea a fost iniţiată de Guvern, adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, a trecut de filtrul Curţii Constituţionale, dar a fost retrimisă Parlamentului la reexaminare ca urmare a cererii preşedintelui. Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat. Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Prevenirea corupţiei

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, o transpunere necorespunzătoare a Directivei europene în domeniu implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Amintim că forma iniţială în care a fost adoptat actul normativ a fost criticată şi de Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Parchetului European, care a menţionat chiar că se gândeşte la demersuri privind o eventuală procedură de infringement, care ar avea efecte şi asupra deblocării fondurilor alocate ţării noastre prin PNRR.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Zeci de nuntaşi au ajuns la spital: S-a deschis o anchetă!

0
Peste 20 de nuntași, inclusiv copii, care au participat sâmbătă la o petrecere de cununie în Târgu Mureș, au avut apoi simptome severe de toxiinfecţie alimentară. CITEŞTE ŞI: Case și drumuri inundate în județul Bihor Autorităţile au început o anchetă sanitară,...