luni, mai 27, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalÎPS Teodosie achitat de judecătorul Cristian Deliorga, propus de PSD la CCR

ÎPS Teodosie achitat de judecătorul Cristian Deliorga, propus de PSD la CCR

-

Teodosie achitat. Cu nouă zile înainte de pensionare şi de instalarea în postul de judecător la Curtea Constituţională, judecătorul Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanţa l-a achitat pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, acuzat de DNA de obţinerea ilegală de fonduri europene.

Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată la instanţa supremă.

După doi ani de proces, au fost achitate şi celelalte persoane judecate în acest dosar, este vorba de Stere Beca, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan.

Instanţa a mai hotărât să lase nesoluţionată acţiunea civilă formulată de APIA şi a dispus ridicarea sechestrului pe conturile deţinute de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului.

Expertiza lui Teodosie, acceptată de Deliorga

De-a lungul procesului, judecătorul Cristian Deliorga a admis cererea lui Teodosie de efectuare a unei expertize financiar contabile care să răspundă la mai multe obiective: 1.Care este cuantumul prejudiciului produs bugetului Uniunii Europene, precum şi bugetului naţional raportat la cota de participare a A.P.I.A şi la normele comunitare şi naţionale aplicabile în cauză
2. care a fost destinaţia acestor fonduri băneşti: dacă au fost folosite în totalitate pentru întreţinerea culturilor de viţă de vie de la ferma nr. 3 Nazarcea, sau dacă au primit o altă destinaţie;
3. dacă au fost folosite fonduri proprii ale Arhiepiscopiei Tomisului pentru întreţinerea culturilor de viţă de vie şi care este cuantumul acestora;
4. în situaţia în care s-au constat nereguli în gestionarea plăţilor efectuate de către APIA în beneficiul Arhiepiscopiei Tomisului, care este sancţiunea raportat la normele din legislaţia naţională şi europeană aplicabile în materie.

Teodosie achitat. Inscrisuri extrajudiciare

În plus, judecătorul a încuviinţat emiterea unei adrese către A.P.I.A. Bucureşti, în care să se precizeze dacă în legislaţia naţională sau comunitară există o definiţie a expresiei „viţă de vie pe rod”.Judecătorul Cristian Deliorga va încasa 46.000 de lei pe lună

ÎPS Teodosie achitat. De asemenea, Deliorga a acceptat depunerea la dosarul cauzei a opiniei legale emisă de către expertul belgian Bernard O’Connor, cu practică în dreptul agricol U.E.

DNA a solicitat pedeapsa cu închisoarea şi pentru alţi patru inculpaţi în dosar, iar pentru un altul, condamnarea cu suspendare.

Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, şi alţi cinci inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, pentru a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal – spun procurorii, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 de hectare), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/”vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

În declaraţiile depuse apare şi un alt aspect considerat fals, şi anume că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu, printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care parcelele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie, conform DNA.

Ancheta procurorilor a mai arătat că au fost obţinute pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei. Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma susamintită.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Zeci de nuntaşi au ajuns la spital: S-a deschis o anchetă!

0
Peste 20 de nuntași, inclusiv copii, care au participat sâmbătă la o petrecere de cununie în Târgu Mureș, au avut apoi simptome severe de toxiinfecţie alimentară. CITEŞTE ŞI: Case și drumuri inundate în județul Bihor Autorităţile au început o anchetă sanitară,...