ITALIA. Conflict lângă Torino între români și italieni care se opun construirii unei biserici ortodoxe

FOTO: Tama66/Pixabay.com
FOTO: Tama66/Pixabay.com

Un conflict a izbucnit în localitatea Collegno din regiunea Piemont din Italia, legat de construcția unei biserici ortodoxe cerută de comunitatea românească. Mulți localnici au manifestat opoziție față de acest proiect, invocând diverse motive, iar tensiunile au crescut până la a deveni o dezbatere aprinsă.

Principalul motiv al opoziției pare a fi îngrijorarea legată de locația propusă pentru construcția bisericii. Cartierul Villaggio Dora, locuit de unsprezece mii de oameni, pare să se opună vehement acestui proiect, susținând că locul propus nu este potrivit pentru o biserică ortodoxă.

Unul dintre localnici, Renato Guelfi, a explicat că această amplasare presupune tăierea a sute de copaci și distrugerea unei oaze naturale care adăpostește numeroase animale. Într-un efort de a opri proiectul, o campanie de strângere de semnături a fost inițiată, iar grupul de cetățeni a avut întâlniri cu primarul și membri ai consiliului municipal pentru a-și exprima îngrijorările, scrie presa italiană.

Cu toate acestea, cetățenii afirmă că opoziția lor nu are legătură cu etnia comunității românești. Desigur, există voci care sugerează că originea credincioșilor ar putea conta, dar majoritatea locuitorilor au negat această ipoteză. Ei au subliniat că doresc un proces de decizie participativ și o soluție echitabilă pentru toți locuitorii.

Pe parcursul dezbaterilor, au apărut și alte aspecte, cum ar fi problema parcărilor insuficiente și posibilitatea de a aloca biserica catolică Sfântul Iosif comunității românești. În prezent, aproximativ o mie de români locuiesc în Collegno și participă la slujbele bisericii catolice din satul Leumann, dar și-ar dori un spațiu dedicat comunității ortodoxe. Ei au adus în discuție exemple precum biserica din Moncalieri, care a devenit o atracție turistică, și biserica din Orbassano, unde comunitatea ortodoxă are propriul său spațiu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.