ITALIA. Aproape un sfert din companiile străine din Torino sunt românești

FOTO: nonmisvegliate/Pixabay.com
FOTO: nonmisvegliate/Pixabay.com

„Peste o zecime dintre rezidenții români din oraşul şi din provincia Torino desfășoară activități independente. Din cele aproximativ 31.000 de companii străine prezente, 23% sunt deținute de români, iar în ultimul an două mari entități antreprenoriale românești au ales Torino pentru noi investiții”, transmite ANSA.

Ioana Gheorghiaş, consulul general al României la Torino, a prezentat aceste date comisiei speciale municipale de combatere a intoleranței și rasismului.

„Un cetățean din 10 din zona Torino este român”, explică consulul, amintind că „la 1 ianuarie 2022 erau înregistrați 88.068 cetățeni români, adică 42,2% din străinii aflaţi la Torino și în provincia Torino, din care 44.383 locuiau în capitală. Există multe asociații care au aderat de câțiva ani la Federația Asociațiilor Române și Moldovenești din Piemont. În plus, la nivel universitar, Universitatea din Torino este una dintre universitățile italiene cu cei mai mulţi studenți romani, o mie la UniTo și tot atâţia la Politehnică.

Comunitatea noastră este o comunitate matură care acum este foarte bine integrată în contextul torinez”. Pe de altă parte, participarea scăzută la a romanilor la viața publică reprezintă un element critic.

Printre cauze, explică consulul, se numără şi „înscrierea pe listele adăugate, care nu poate fi făcută în timp ce se merge la registratură pentru alte acte. Comunitatea noastră este foarte harnică, e greu de crezut că unul dintre compatrioţii mei şi-ar lua o zi liberă absentând de la muncă pentru a merge să se înscrie pe liste. Poate dacă ar fi facilitat acest proces, ar creşte şi participarea electorală”, a conchis consulul general al României la Torino.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.