Iohannis, de URGENŢĂ la Bruxelles: Discuţii legate de criza alimentară!

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa în perioada 30 – 31 mai 2022 la reuniunea extraordinară a Consiliului European care se va desfășura la Bruxelles, Regatul Belgiei, informează administrația prezidențială.

Agenda de discuții a Consiliului European se va concentra pe situația de securitate și consecințele generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei în diverse domenii. Astfel, liderii europeni vor discuta modalitățile de acordare, în continuare, a sprijinului politic și a asistenței umanitare, economice și financiare Ucrainei, inclusiv cu referire la rolul important pe care trebuie să îl aibă Uniunea Europeană în eforturile de reconstrucție post-conflict.

CITEŞTE ŞI: Discuţii de ultimă oră despre criza alimentară între Iohannis şi președintele Consiliului European!

Având în vedere impactul multidimensional al actualei crize asupra Republicii Moldova, va fi discutată și necesitatea oferirii unui sprijin adecvat pentru consolidarea rezilienței acestui stat.

Securitate şi apărare

De asemenea, în contextul angajamentului Uniunii Europene față de eforturile internaționale pentru asigurarea securității alimentare globale, șefii de stat și de guvern vor discuta modalitățile concrete de sprijin pentru asigurarea continuității exporturilor alimentare din Ucraina.

Agenda liderilor europeni va viza și aspectele referitoare la securitate și apărare, în contextul propunerilor recente ale Comisiei Europene pentru remedierea deficitului de investiții în materie de apărare și întărirea cooperării și coordonării între statele membre în acest domeniu.

Pornind de la propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul Planului RePowerEU pentru materializarea obiectivului reducerii dependențelor energetice de Federația Rusă, șefii de stat și de guvern vor continua discuțiile privind diversificarea surselor și rutelor de energie şi securitatea aprovizionării. Astfel, un subiect important se referă la propunerile de optimizare a funcționării pieței europene de electricitate pentru controlul volatilității prețurilor, astfel încât acestea să fie accesibile, iar categoriile vulnerabile să fie cât mai bine protejate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.