În această noapte România trece la ora de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00

Foto, schimare ora de vara. Sursa foto: RTV.net
Foto, schimare ora de vara. Sursa foto: RTV.net

În noaptea de sâmbătă spre duminică (27 spre 28 martie 2021 România trece la ora de vară. Acest lucru presupune ca toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte.

Aceasta este singură zi din an cu 23 de ore când vom dormi mai puțin, deoarece ora 3.00 devine ora 4.00.

28 martie, cea mai scurtă zi a anului

Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene. 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului. Ea va avea teoretic 23 de ore.

Trecerea la ora de vară 2021 se face la o săptămână după echinocțiul de primăvară. Acesta este marcat la 20 martie 2021, când ziua a fost egală cu noaptea, potrivit digi24.ro.

Când a fost introdusă în România ora de vară

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ea a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00). La ora de iarnă operațiunea e inversă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Schimbarea orei, efect negativ asupra sănătăţii omului

Cu doar o zi înainte de trecerea la ora de vară, mai mulţi deputaţi din comisia pentru transporturi şi turism (TRAN) a Parlamentului European cer ţărilor membre ale UE să acţioneze mai rapid conform dorinţelor cetăţenilor de a renunţa la schimbarea orei de două ori pe an.

Parlamentul European a votat din martie 2019 pentru încetarea schimbării orei în fiecare primăvară şi toamnă. Consiliul Uniunii nu a ajuns însă la un acord nici după doi ani de la momentul respectiv.

84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, deoarece are un efect negativ asupra sănătăţii omului.

Pentru a fi cuprinse în legislaţia UE, noile reguli trebuie aprobate de Parlament şi de miniştrii din UE.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here