Iași: Noua pistă a aeroportului, inaugurată pe 21 august

Cristian AdomniţeiNoua pistă a Aeroportului Iaşi va fi inaugurată pe 21 august, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei.

Șeful CJ a inspectat miercuri şantierul de la aeroportul din Iaşi, ocazie cu care a declarat că lucrările sunt în grafic şi că, începând cu 21 august, noua pistă va fi operabilă.

”Este cel mai mare proiect pe care l-a avut Iaşiul după Revoluţie. Inaugurarea noii piste va avea loc joi, 21 august, începând cu ora 9,30. Ieşenii vor putea asista la aterizarea primului avion pe noua pistă a aeroportului din Iaşi. În prezent, muncim intens pentru a turna ultimele straturi de asfalt. Turnăm întâi straturile laterale de uzură pentru a putea da front de lucru companiei care lucrează la amenajarea balizajului perimetral de la pistă. Începând cu 21 august, traficul se va muta integral pe noua pistă”, a spus Cristian Adomniţei, citat de Mediafax.

El a precizat că sunt deja construiţi 2.150 m din noua pistă, iar în noiembrie va fi terminată întreaga pistă, care măsoară 2.400 m. Președintele CJ Iaşi a precizat că nu înţelege de ce întârzie avizul Ministerului Transporturilor privind aprobarea cererii de rambursare depusă de către Aeroportul Iaşi, în lipsa căruia aeroportul nu poate deconta fondurile europene câştigate prin POS-T: ”Proiectul european câştigat pentru aeroport este în continuare blocat la Bucureşti. Lipseşte ordinul pe care Ministerul Transporturilor are obligaţia să-l dea. Noi am făcut toate demersurile. M-am întâlnit personal cu domnul ministru Ioan Rus. Am fost în şedinţă cu toţi decidenţii, la minister, am dat toate răspunsurile la problemele invocate. Faptul că acest ordin lipseşte cauzează prejudicii ieşenilor. În proiectul vechi constructorul trebuia să livreze o anumită pantă la lucrări, dar în noul proiect, cel european, în care avem prinsă şi extinderea parcării, avem alte cote, care diferă de primele. Ce construim astăzi va fi spart peste câteva săptămâni. Am explicat foarte clar acest lucru la Bucureşti. Dacă nu semnează, făcând astfel un abuz, vor fi buni de plată şi vor plăti atât civil, cât şi, probabil, penal”.

Lucrările la noua pistă de la Aeroportul Iaşi au început pe 7 august 2013, câştigătoarea licitaţiei fiind asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL şi SC UTI Grup SA.

Valoarea contractului este de 139 de milioane de lei, fără TVA. Termenul iniţial de finalizare era de 25 de luni, în acest termen fiind inclusă şi proiectarea. Lucrările includ realizarea pistei de decolare – aterizare de 2.400 m, a căii de rulare, extinderea platformei şi a drumului perimetral, precum şi instalaţia de balizaj.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.