Directorul Tarom dezvăluie dezastrul de la Aeroportul Otopeni. Banii aerogării ajung în ajutoare sociale

Otopeni

Directorul TAROM, Werner Wolff, a declarat, la Timişoara, că este nevoie de o investiţie pe Aeroportul Otopeni unde calea de rulare este plină cu gropi care taie roţile aeronavelor. Astfel, TAROM cheltuie bani pe schimbarea roţilor avioanelor de trei, până la cinci ori pe săptămână, în loc să le schimbe la câteva luni.

Wolff a mai spus că există un plan de investiţii la Aeroportul Otopeni, iar în aceste condiţii, dar şi în condiţiile de vreme severă, aeronavele TAROM nu vor mai fi redirecţionate pe Sibiu sau Constanţa, ci pe Băneasa, conform News.ro.

Sunt bani, dar se duc pe pomeni electorale

Ca pentru orice proiect de infrastructură din România, principala problemă o reprezintă resursele financiare care nu au fost alocate până acum. Asta deși Compania Națională Aeroporturi București are un profit de peste 50 de milioane de euro pe an, bani care ar asigura construirea noului terminal evaluat la o sumă asemănătoare.

În 2016, CNAB a avut venituri totale de aproape un miliard de lei (mai exact 911.662.620 lei) și un profit net, rămas după deducerea impozitului pe profit, de aproape 230 milioane de lei (229.691.520 lei). În euro ar fi vorba de 51,11 milioane.

Numai că acești nu pot fi repartizați modernizării aerogării. Prin memorandum aprobat de guvern în ianuarie 2017, 90% din profitul companiilor de stat se duce la bugetul general. Trebuie precizat aici că în OUG 64/2001 (privind profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome) se reglementează repartizarea unei cote de “minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local. În anul precedent, cota a fost de 75%.

Otopeniul a fost modernizat ultima dată în 2012, când s-a inaugurat un terminal pentru plecări. Lucrările la Terminalul Plecări au început în vara lui 2011, au durat 17 luni și au costat 52 milioane de euro. Noua aerogară are o suprafaţă de 19.600 mp, este echipată cu 52 de ghișee de check-in, opt porţi, opt ghişee self check-in și salon VIP în zona de îmbarcare.

Lipsa investițiilor

Întrebat dacă este influenţată activitatea companiei TAROM de starea infrastructurii aeroportuare de la Otopeni, directorul TAROM, Werner Wolff a declarat că la Otopeni este nevoie de o investiţie masivă în căile de rulare.

„Infrastructura aeroportuară nu ţine de noi. La Otopeni este nevoie de o investiţie masivă în căile de rulare şi cred că trebuie să ne schimbăm şi noi acolo modul în care vin pasagerii. Sincer, mie nu îmi place că pasagerii de pe intern sunt lăsaţi undeva în câmp şi duşi cu autobuzele, este o chestiune care ţine de civilizaţie şi de o posibilitate de a-i primi. Cu siguranţă că lucrurile se vor schimba, deoarece există un proiect la nivel de minister, la nivel de aeroport, din câte ştiu eu. Pe noi ne încurcă, cât de cât, gropile din calea de rulare şi care ne taie roţile şi pe care le schimbăm într-un mod halucinant. Sunt costuri masive. Nu crează nesiguranţă pasagerilor, însă important este să ne ridicăm la nivel european, daca tot dorim să fim în Europa, atunci să fim europeni. (…) Nu îmi permit să spun că la Otopeni este cea mai proastă pistă, dar e una din pistele care trebuie refăcută”, a declarat Werner Wolff.

Întrebat, de asemenea, cât de des sunt schimbate roţile aeronavelor din cauza problemelor la căile de rulare, Wolff a răspuns: „Schimbăm roţile, cele care sunt tăiate, de trei, patru, cinci ori pe săptămână. Există şi acolo nişte standarde pe care le îndeplinim. În loc să facem schimbări la câteva luni, le facem mult mai des”.

Aeronavele vor ateriza la Băneasa

Werner Wolff a adăugat că în caz de vreme nefavorabilă, sau în caz de investiţii pe Aeroportul Otopeni, aeronavele vor fi deviate pe Aeroportul Băneasa.

„Se va schimba ceva. Nu o sa ne mai deviem aeronavele pe Sibiu sau Constanţa, în caz că Otopeniul e în ceaţă, încercăm să debarcăm pasagerii pe Băneasa. O sa fie, probabil şi alte companii, nu doar noi. Noi am făcut această cerere către aeroport şi către Autoritate, în urmă cu câteva săptămâni. Probabil şi când se vor face reparaţii vom devia tot acolo”, a mai spus directorul TAROM.

Wolff a mai spus că una din priorităţile TAROM este aceea de a scădea cheltuielile, astfel că mii de contracte vor fi renegociate în perioada următoare. De asemenea, spune el, vor fi şi reduceri de personal.

Werner Wolff s-a aflat duminică, la Timişoara, pentru a inaugura cursa aeriană Iaşi- Timişoara care va avea o frecvenţă de patru zboruri de săptămână.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.