Cum poți lua ajutor de șomaj în Germania

FOTO: emirkrasnic/Pixabay,com
FOTO: emirkrasnic/Pixabay,com

La fel ca cetățenii germani, românii care au lucrat cu contract de muncă pot beneficia de ajutor de șomaj.

Asigurarea de somaj – Arbeitslosenversicherung este obligatorie si se retine contribuabilului din salariu lunar in procent de 1,5% la care se adauga contributia Angajatorului – Arbeitgeber de 1,5%, potrivit germaniadirect.de.

Institutia responsabila cu acordarea indemnizatiei de somaj in Germania este Bundesagentur für Arbeit. Pentru a beneficia de ajutorul de somaj in Germania trebuie sa fi lucrat cu contract de munca si sa fi contribuit la asigurarea de somaj cel putin 360 de zile in cursul ultimilor 2 ani, inainte de declararea intrarii in somaj.

Cum poți lua ajutor de șomaj în Germania

De asemenea, banii primiti la somaj depind de salariul avut la ultimul loc de munca. Pentru celibatari alocatia de somaj de tip I reprezinta 60% din salariul net iar pentru cei ce au un copil in intretinere sub 18 ani rata este de 67%.

Cei care vor sa primeasca ajutor de somaj in Germania, trebuie sa faca o cerere in termen de 3 luni de la pierderea locului de munca. Cererea se face la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, acolo unde se completeaza o serie de formulare. Persoanele care nu indeplinesc conditiile de obtinere a ajutorului de somaj in Germania, vor primi o alocatiei de stat de supravietuire (alocatie de somaj de tip II) si sunt sustinuti in gasirea unui loc de munca.

Acte necesare. Cum poți lua ajutor de șomaj în Germania:

  • Carte de Identitate (Personalausweiss) sau Pasaport (Pass) – valabil;
    Anmeldung;
  • Contractul de munca (copie) Arbeitsvertrag sau Declaratia de impozit – Steuererklärung;
  • Copie diplome certificate care atesta calificarea personala;
  • Copie demisie sau dovada instiintatii incetarii contractului de munca;
  • Dovada pentru prestatiile de somaj platite anterior (daca este cazul).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here