Cum au terorizat cămătarii un oraș. Victimele își trimiteau copiii la cerșit pentru a-și plăti datoriile/Anchetă DIICOT

Teroare într-un oraș din județul Mureș. Trei cămătari i-au obligat pe oamenii săraci să-și trimită copiii la cerșit sau să-și plătească datoriile din alocațiile acestora, potrivit unei anchete a DIICOT.  După ce erau amenințați și bătuți, aceștia erau nevoiți să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile pe care le aveau de la stat, pe o perioadă de până la un an și jumătate.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2015, pe raza orașului Ungheni, județul Mureș, inculpatul U.M. și concubina sa, inculpata P.I., au început să desfășoare activități de acordare de împrumuturi cu dobândă, inițial câtorva membri ai comunității, ulterior extinzându-se la aproape toată localitatea, activitate devenită din ce în ce mai organizată şi din care obțineau venituri impresionante. Astfel, cei doi concubini au început să ofere ajutor bănesc vecinilor şi persoanelor foarte sărace din cadrul comunității, percepând iniţial dobânzi între 35-50% din suma împrumutată, fiind vorba despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei.

Dobânzi cuprinse între 35% și 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile

La început, aceste sume le erau restituite în termen de o lună de zile, de cele mai multe ori, la data la care persoanele cu venituri mici din acea comunitate primeau banii cu titlu de alocaţii pentru copii, ajutoare de la primărie şi alte indemnizaţii de acest gen. În timp, cei doi concubini și-au modificat regulile de acordare a acestor împrumuturi în aşa fel încât câştigul lor să fie cât mai rapid şi în cuantum cât mai mare.

Inculpații U.M. și P.I., împreună cu un nepot, inculpatul M.F., au constituit un grup infracţional organizat , fiecare având un rol bine definit. Inculpatul U.M. se ocupa de oferirea acestui gen de „ajutor” persoanelor cu venituri foarte mici pe care le atrăgea în astfel de înţelegeri, oferindu-le împrumuturi cu dobândă variabilă, în funcție de persoană şi de suma împrumutată, respectiv dobânzi cuprinse între 35% și 100% din suma împrumutată, pe un termen de o lună de zile.

Victimele erau chemate la domiciliul inculpatului U.M., unde se stabileau condițiile împrumutului şi se înmânau banii, după care inculpata P.I., singura care avea educaţia şcolară necesară, nota într-un caiet de datorii, persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.

Ulterior, la data scadentă sau înainte de această dată, cei doi inculpați atenționau persoanele împrumutate că trebuie să le restituie atât banii, cât și dobânda, iar în cazul în care datornicii spuneau că nu dispun de sumele respective, interveneau amenințările cu aplicarea unor corecții fizice sau cu dublarea sumei datorate. În cazul în care nu restituiau banii, amenințările erau uneori puse în practică cu ajutorul inculpatului M.F. sau a altor rude. Împrumuturile acordate au devenit atât de împovărătoare pentru unele dintre victime, încât acestea nu reuşeau să le mai restituie, iar la fiecare termen depăşit, cei doi concubini dublau suma datorată.

Suma câștigată de către inculpați ajungea să fie şi de 4-10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii

Astfel, inculpații ajungeau să apeleze la şantaj pentru a-şi recupera banii împrumutați şi câştigul scontat, în sensul că cereau datornicilor, de obicei sub ameninţare, să meargă cu ei la un notar şi să le cedeze toate veniturile obținute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat, pe o perioadă cuprinsă între 12-18 luni. Suma câștigată de către inculpați ajungea să fie şi de 4-10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii care erau aduși într-o stare de dependenţă totală faţă.

Astfel, s-a ajuns la situații în care persoanele vătămate și-au exploatat proprii copii, prin obligarea la practicarea cerșetoriei de la vârste foarte fragede, pentru obținerea unor venituri din care să trăiască întreaga familie, dar și pentru a acoperi datoriile către membrii grupului infracțional organizat.

Procurorii DIICOT i-au reținut pe cămătar, pe concubină și pe bărbatul care îi ajuta să-i terorizeze pe datornici. Cei doi bărbaţi au 37, respectiv 25 de ani, iar femeia are 34 de ani.  Acuzaţi de cămătărie şi şantaj, ei au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.