sâmbătă, iunie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCreșterea salariilor profesorilor cu 16 %, susţinută de Ministerele Muncii şi...

Creșterea salariilor profesorilor cu 16 %, susţinută de Ministerele Muncii şi al Educaţiei. Când ar urma să se aplice majorarea

-

Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei vor susţine solicitarea sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar privind aplicarea de la 1 ianuarie a celor două majorări salariale pentru aceste categorii.

Respectiv de câte 8% fiecare. Ele au rămas restante în urma prorogării anterioare a prevederilor legale, potrivit digi24.ro.

Conform comunicatului, în timpul întrevederii, reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ au solicitat ca acele două tranşe de majorări salariale restante prevăzute de Legea 153/2017, de câte 8% fiecare, să se acorde de la 1 ianuarie 2022. Astfel încât să se atingă nivelul maxim de salarizare prevăzut pentru personalul didactic în această lege.

Care este situaţia salariilor de anul viitor ale personalului din învăţământ

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar. Ei au discutat situaţia salariilor de anul viitor ale personalului din învăţământ, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Cele două părţi au discutat despre salarizarea personalului didactic din învăţământ. Acesta ar fi trebuit să primească, din 1 septembrie 2020, salariile prevăzute de lege pentru anul 2022. Prevedere care a fost ulterior prorogată.

Creşele de la administraţia publică locală, preluate de Ministerul Educaţiei

„În cadrul discuţiilor s-a convenit ca Ministerul Educaţiei să calculeze impactul financiar al acordării majorărilor salariale solicitate de sindicate. Precum şi al creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Reprezentanţii celor două ministere vor susţine solicitările reprezentanţilor federaţiilor sindicale prezenţi la această întâlnire”, se precizează în comunicat.

Cele două părţi au discutat şi despre impactul majorării salariului minim asupra categoriilor de personal nedidactic.

Având în vedere că Ministerul Educaţiei a preluat creşele de la administraţia publică locală, cele două părţi au tratat situaţia salarizării funcţiei de educator puericultor. Acesta nu se regăseşte în categoria funcţiilor didactice din anexa nr. 1 la Legea-cadru nr.153/2017.

Ministerul Educaţiei va analiza consecinţele şi impactul salarial pentru această funcţie. Pentru a putea propune modificările necesare în Legea salarizării.

 Salariile directorilor considerate mici

În cadrul întrevederii a fost discutată şi problema salarizării funcţiei de director din cadrul unităţilor de învăţământ, care este complet nemotivantă. Sindicatele  au semnalat că salarizarea acestei funcţii de conducere este, în anumite cazuri, sub nivelul de salarizare al funcţiilor didactice de predare. Sau chiar sub nivelul unor funcţii de conducere de la personalul didactic auxiliar, conform comunicatului.

Raluca Turcan a precizat că inechităţile salariale pentru personalul din învăţământ vor fi eliminate prin noua Lege a salarizării. Legea urmează a fi elaborată în perioada următoare cu scopul de a aduce echitate şi calitate în sistemul public.

Ce spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a informat că a discutat cu sindicatele din domeniu şi cu ministrul Muncii despre nevoia de creştere a salariilor în învăţământ de la 1 ianuarie 2022.

„Am avut astăzi o întâlnire, ministrul Muncii, ministrul Educaţiei şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ. La care s-au discutat chestiuni cu privire la nevoia şi importanţa unei salarizări corespunzătoare în sistemul de educaţie. Nevoia de aplicare a creşterilor salariale începând cu data de 1 ianuarie 2022. Dar şi nevoia de suplimentare a numărului de posturi din educaţie, generată de preluarea creşelor în sistem”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Firea anunţă că pleacă la Parlamentul European după ce a pierdut alegerile la Primăria Capitalei

0
Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat, vineri, că va merge ca europarlamentar, la Bruxelles, după rezultatul alegerilor din 9 iunie. CITEŞTE ŞI: Cererea de judecare a lui Vlad Pascu pentru omor calificat, respinsă Gabriela Firea a fost întrebată la Braşov dacă...