Covid-19 ar putea fi o afecţiune vasculară şi nu una respiratorie. Studiu

Un studiu desfășurat la Universitatea din San Diego împreună cu Institutul Salk susține că ar avea dovada că boala provocată de SARS-CoV-2, COVID-19, este o afecțiune vasculară, și nu una respiratorie.

Oamenii de știință arată modul în care virusul atacă sistemul circulator sau vascular. Proteina S a virusului (cea care îi dă aspectul de „coroană”) atacă celulele receptoare ACE2 din corp, distrugând mitocondriile responsabile cu generarea energiei celulelor. Astfel, este afectat țesutul endotelial care protejează vasele de sânge.

Ceea ce nu cunoștea până acum era mecanismul exact și rolul proteinei S. Această proteină stă, de altfel, la baza tuturor vaccinurilor aflate în uz în prezent.

Pentru acest studiu, cercetătorii au creat un pseudo-virus având numai proteina S, nu și celelalte componente ale SARS-CoV-2. Oamenii de știință au vrut să demonstreze că această proteină este suficientă pentru a cauza boala. 

Efectele asupra sistemului respirator sunt, de fapt, consecința inflamării țesutului vascular din plămâni. „Foarte mulți oameni cred că este o boală respiratorie, dar în realitate este o afecțiune vasculară”, spune profesorul Uri Manor, coautor al studiului. „Asta ar putea explica de ce unii oameni fac infarcte sau au probleme cu alte organe ale corpului (decât plămânii – n.r.). Toate sunt vascularizate, este ceea ce au ele în comun”, a explicat profesorul, potrivit Digi 24.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.