Consiliul Concurenţei a descins la bănci: Suspiciuni de manipulare a ratelor românilor!

Firea introduce o nouă taxă pentru bucureșteni: taxa pentru apa uzată
sursa: Google

Consiliul Concurenței a descins, marți dimineața, în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, după ce a început o anchetă legată de evoluția dobânzilor la lei.

CITEŞTE ŞI: Creditele românilor au sărit în AER: ROBOR, cea mai mare valoare a ultimilor 12 ani!

Cele 10 bănci care participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România, potrivit informațiilor BNR și ACI.

ROBOR se calculează ca media aritmetică a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse” să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

Observaţiile lui Isărescu

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus recent că, în vară, băncile au „sărit calul” şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a distanțat.

BNR a afişat marţi un Robor la 3 luni de 8,19%, în uşoară scădere faţă de nivelul de luni, de 8,20%, în timp ce ROBOR la 6 luni este la 8,31%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.