Codul rutier se schimbă! Cazanciuc: asistăm de prea mult timp, la adevărate tragedii pe şosele şi este nevoie să răspundem cu măsuri foarte dure, mai ales legislative

Senatorul PSD Robert Cazanciu afirmă miercuri că asistăm de prea mult timp, la adevărate tragedii pe şosele şi este nevoie să răspundem cu măsuri foarte dure, mai ales legislative, precum cele pe care le-a propus recent, şi anume Legea Anastasia, care nu îi mai iartă de executarea unei pedepse cu închisoarea pe cei vinovaţi şi interzicerea timp de cinci ani a redobândirii permisului auto pentru cei care termină de executat o pedeapsă cu închisoarea.

CITEŞTE ŞI: A fost ales Guvernul din umbră al PSD. Felix Stroe la Transporturi, Robert Cazanciuc la Justiție

„Asistăm de prea mult timp, la adevărate tragedii pe şosele. Este nevoie să răspundem cu măsuri foarte dure, mai ales legislative, precum cele pe care le-am propus recent – Legea Anastasia şi majorarea de 10 ori a perioadei de interdicţie a redobândirii permisului pentru criminalii de pe şosele. Ca om, am fost oripiliat de ce li se întâmplă semenilor mei şi extrem de indignat de cum pot unii să sfideze orice normă legală sau morală urcându-se băuţi, drogaţi sau fără permis la volan”, spune senatorul PSD.

Robert Cazanciu precizează că, în calitate de parlamentar, a decis că trebuie să intervină şi a iniţiat un mic, dar foarte important, pachet legislativ care să reducă din numărul mare de tragedii rutiere.
România, pe primul loc în Europa la numărul de morţi din accidente rutiere

Cum s-a născut Legea Anastasia

„Aşa s-a născut Legea Anastasia care nu îi mai iartă de executarea unei pedepse cu închisoarea pe cei vinovaţi. Aşa am conceput, complementar, interzicerea timp de cinci ani a redobândirii permisului auto pentru cei care termină de executat o pedeapsă cu închisoarea. Îmi doresc ca aceste iniţiative legislative să se concretizeze cât mai repede, căci pe şosele carnajul continuă, în timp ce noi votăm în Parlament. Continuă, pentru că teribilismul şi inconştienţa unor oameni iresponsabili aflaţi la volan nu doar că iau vieţi nevinovate, dar nasc şi drame cutremurătoare în familiile victimelor de pe şosele. Şi spun nu de puţine ori, pentru că ţara noastră se află în continuare, de mai bine de cinci ani încoace, pe primul loc în Europa la numărul de morţi din accidente rutiere”, spune senatorul PSD.

El continuă: „Ce poate fi mai dureros decât să-ţi pierzi un tată, o mamă, un frate sau o soră, un prieten sau un iubit ori iubită, fără nicio vină, din cauza unui inconştient aflat la volan? Dar ce poate fi mai sfâşietor pentru un părinte care îşi vede copilul răpus de un criminal la volan? Am proprietatea termenilor şi folosesc eticheta de criminal fără încercarea de a epata, ci pur şi simplu pentru că o persoană care consumă băuturi alcoolice sau se droghează ori nu are permis auto, foloseşte maşina pe care o conduce în scopuri criminale, ca pe o armă, chiar dacă nu premeditat. De altfel, de aceea, în legislaţia penală, infracţiunea poartă numele de ucidere din culpă. Însă, atunci când aceasta se produce din cauza alcoolului, drogurilor sau a lipsei calităţii de a şofa, atunci deja este o circumstanţă agravantă şi îl transformă pe autor în criminal. Acesta este conştient, în starea de luciditate, că alcoolul sau drogurile îi pot afecta capacitatea de a conduce”.

Cazanciuc arată că, „deşi statul este primul chemat să intervină în prevenirea dramelor, nu doar el poate lua măsuri de prevenire, ci şi societatea civilă, noi, oamenii, pentru că şi noi putem opri suferinţele încercând să-i împiedicăm pe cei apropiaţi nouă să se urce la volan când nu au dreptul de a conduce, fie că sunt băuţi sau drogaţi, fie că nu au permis”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.