Cum „militează” Clotilde Armand pentru dreptul copiilor la educație: Vrea să interzică acordarea de tablete elevilor

Clotilde Armand

Demagogie deșănțată de campanie electorală din partea candidatei USR la fotoliul de primar al Sectorului 1 Clotilde Armand. Deși pretinde că susține educația copiilor, franțuzoaica contestă oferirea gratuită de tablete elevilor de către Primăria Sectorului 1. Mai mult, Clotilde Armand a anunțat că va depune o plângere la Parchet.

Primarul Dan Tudorache a anunțat încă de la sfârșitul anului școlar, care s-a desfășurat cu greutăți mari în plină pandemie, că va face demersuri pentru achiziționarea de tablete electronice, astfel încât, dacă noul an școlar va debuta tot în pandemie, elevii să-și poată continua studiul prin programele online.

Primăria Sectorului 1 spune că elevii proveniți din mediile defavorizate trebuie ajutați, dar mai mult, toți școlarii trebuie să aibă acces la educație în mod egal.

Informaticieni susțin și ei proiectul, arătând că degeaba unii copii au deja tablete, dacă acestea nu sunt compatibile cu programele și aplicațiile școlare. În asentiment au fost și părinții, dar și cadrele didactice, care au făcut solicitări în acest sens.

Proiectul a fost demarat, prin negociere directă, iar suma alocată este de 16 milioane de euro. După un simplu calcul, o tabletă ar ajunge să coste circa 355 de euro per bucată, adică circa 1.700 de lei/tableta. Gadget-urile sunt de ultimă generație, dotate cu procesor optim, tastatură externă, cartelă SIM cu abonament etc).

Surse din Primărie spun că licitația este în plină desfășurare, deci nu a ajuns la final, iar prețul per tabletă ar putea să fie chiar mai mic.

CITEȘTE ȘI Ioana Constantin, către Clotilde Armand: Să le spui alegătorilor ce consilieri USR și-au făcut drum către PSD

Clotilde Armand, atac la aliații PNL

„Vreți să știți cum arată ultimul tun din bani publici dat pe final de mandat de primarul pesedist de la Sectorul 1?

Aflu că într-o publicație destul de obscură (n.r. Bursa Anunțuri) a fost publicat un anunț de Primăria Sectorului 1. Anunțul ne informează că Primăria (prin Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice Sector 1) urmează să cumpere astăzi prin negociere directă 45.000 de tablete. Această achiziție are o valoare de peste 16 milioane de euro.

Așa arată ultimul tun dat de PSD înainte să plece acasă. Dar eu n-am să-i las să facă asta și voi depune chiar acum o plângere la Parchet pentru această achiziție”, a transmis, miercuri, candidata USR Plus la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand.

Numai că proiectul de achiziționare a tabletelor pentru elevii din România a fost inițiat de Guvern. Adică, de partenerii la guvernare al USR.

CITEȘTE ȘI Clotilde Armand, informații false pe afișele electorale

Licitația de la Sectorul 1, întârziată de obținerea unui aviz

Prin OUG 144, intrată în vigoare pe 24 august 2020, „se aprobă achiziționarea de către beneficiarii prevăzuți la art. 2 alin. (1), în condițiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informației – IT mobile, respectiv tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în limita a 100.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuția Uniunii Europene – UE este de 87.500.000 euro, iar contribuția națională este de 12.500.000 euro. (2) Sumele aferente achiziției echipamentelor IT mobile, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1), vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014-2020 prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, axa prioritară 2 – Tehnologia informației și comunicațiilor – TIC, pentru o economie digitală competitivă, acțiunea 2.3.3 – Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-sănătate și e-cultură – secțiunea e-educație.”

Rambursarea se va face pe parcursul a 4-5 ani de la data achiziției. Licitația pentru aceste tablete a fost întârziată deoarece Primăria a trebuit să obțină avizul favorabil de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, prin Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională. În 17 august 2020, Primăria Sectorului 1 a primit avizul.

În momentul de față, încă se fac înscrieri, mai mulți operatori arătându-se interesați să participe la licitație.

CITEȘTE ȘI Jurnalist.ro: Clotilde Armand, manual de fraierit alegătorii

Guvernul PNL a împuternicit autoritățile publice să achiziționeze tabletele

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat recent că vor fi decontate 100.000.000 de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene către autorităţile publice locale, pentru aceste achiziții.

„În şedinţa de Guvern am adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede decontarea prin Ministerul Fondurilor Europene a achiziţiei de 500.000 de tablete, achiziţii făcute de către autorităţile publice locale sau inspectoratele şcolare judeţene. 500.000 de tablete necesare pentru începutul de an şcolar, iar această achiziţie este în valoare de 100 de milioane de euro. Aşadar, 100 de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, bani decontaţi către autorităţile publice locale”, a explicat Raluca Turcan, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

Conform discuțiilor ce au avut loc în ședința de Guvern, alocarea finală a fost stabilită la suma de 175 milioane de euro, după cum urmează: 100 milioane de euro pentru 500.000 de tablete, 50 milioane de euro pentru echipamentele de protecție sanitară și 25 milioane de euro pentru containere sanitare și de suport educațional.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.