vineri, iunie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCetatea Aradului va ajunge de la MApN la Primărie. Ministerul Apărării a...

Cetatea Aradului va ajunge de la MApN la Primărie. Ministerul Apărării a semnat protocolul pentru predarea Cetății

-

Cetatea AraduluiCetatea Aradului va fi administrată de acum înainte de autoritățile locale. Edilul, Gheorghe Falcă, a anunțat că Ministerul Apărării Naționale a semnat protocolul de predare a Cetății. Astfel, administrația locală poate începe reabilitarea obiectivului.

Acum documentele trebuie să ajungă în posesia autorităților locale. „ MApN ne-a informat oficial că a semnat protocolul de predare a Cetății Aradului. Acum vom putea trece la reabilitarea cazarmei din Gai, investiție pentru care noi am alocat bani în bugetul local. Estimăm că în 3 — 4 ani se va putea face mutarea militarilor în noua cazarmă. Aceste documente ne dau și posibilitatea să începem consultările cu specialiști cu privire reconversia civilă a Cetății, după care să lansăm procedurile pentru concursul de idei, etapele de elaborare a planului urbanistic și a proiectelor tehnice, iar apoi să trecem la realizarea lucrărilor de reabilitare’, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Potrivit lui Falcă, Primăria face demersuri încă din 2011 pentru a prelua Cetatea Aradului, timp în care a negociat cu MApN.

„În parcursul anevoios pe care l-am avut pentru îndeplinirea acestei mari dorințe a arădenilor s-a putut constata că avem adversari în interiorul Aradului. Amintiți-vă de deputatul (PSD) Flavius Măduța, cum susținea că municipalitatea nu și-a îndeplinit obligațiile și că noi trebuia să construim blocuri ANL pentru personalul unității militare. Din corespondența oficială rezultă faptul că MApN confirmă că municipalitatea a acționat corect și că reprezentanții Aradului au avut dreptate, inclusiv în ceea ce privește termenul pentru ca ANL să finalizeze construcția blocurilor de locuințe pentru militari”, a precizat Falcă.

Obiectivul ocupă o suprafață de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcțiile existente se întind pe 150.000 de metri pătrați.

Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza. Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) și a fost executată de mii de deținuți.

Cetatea Aradului a fost o perioadă îndelungată închisoare pentru mulți prizonieri de război.

Între 1914 și 1918 s-a făcut o tabără în meterezele exterioare care a adăpostit prizonieri din Bosnia și Herțegovina, printre care și Gavrilo Princip, asasinul arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg, în 1914, la Sarajevo.

În noiembrie 1918 cetatea a fost ocupată de trupele franco – sârbe, iar din iulie 1919 a fost preluată de armata română.

În perioada interbelică cetatea a fost garnizoana Aradului și a găzduit regimentul 93 infanterie. După armistițiul încheiat de România în 12 septembrie 1944 și ocuparea Aradului de armata sovietică, în cetate a staționat o unitate de tancuri sovietică până în anul 1958. Locul sovieticilor a fost luat apoi de un regiment de tancuri românesc. Apoi, în cetate, a fost cazarmat Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, înființat la 20 martie 1998 și devenit operațional din anul 1999.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tânăr reţinut după ce s-a dat drept femeie pe internet şi a păcălit mai mulţi bărbaţi

0
Un tânăr din Constanţa a fost reţinut de poliţişti, fiind acuzat că şi-a creat pe reţelele sociale o identitate feminină falsă, reuşind să păcălească mai mulţi bărbaţi să-i remită diverse sume de bani, prejudiciul total fiind de 42.000 de...