Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE, lansată la apă

Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene, care se construieşte la Şantierul Naval Giurgiu, a fost lansată la apă pentru primele teste. Este vorba de un proiect cu fonduri europene realizat de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați.

„Programată să fie finalizată în martie 2023, nava de cercetare REXDAN a fost lansată la apă pentru primele teste de flotabilitate în data de 20 octombrie 2022 la Șantierul Naval ATG din Giurgiu. Ceremonia s-a desfășurat în prezența mai multor membri ai echipelor de management și implementare ale proiectului Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN”, a transmis Universitatea Dunărea de Jos Galați.

Nava a fost comandată de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valaorea de 92 milioane de lei.

Aceasta va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Proiectul va avea două mari componente: o navă de cercetare şi un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe vapor. 

Centrul mobil va fi un vapor. Este vorba despre cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei. Va avea şapte laboratoare permanente şi 10 locuri pentru echipele de cercetare. În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.