Ce români pot ieşi la pensie la 60 de ani: Anunţul ministrului Muncii

Simona Bucura Oprescu foto: Facebook

Simona Bucura-Oprescu a adus în atenția oamenilor o noutate majoră referitoare la posibilitatea pensionării pentru români. Potrivit declarațiilor sale, există acum o oportunitate pentru anumite categorii de cetățeni să iasă la pensie la vârsta de 60 de ani, fără să fie penalizați.

CITEŞTE ŞI: Avertizare de vânt extrem de puternic pentru București

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, programată pentru 1 septembrie 2024, se deschide oportunitatea pentru anumiți români de a beneficia de pensie anticipată fără penalizare. Printre aceștia se numără cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă.

Potrivit noilor reguli, pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare. De asemenea, pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă, se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

Beneficiile se adaugă doar pentru perioadele contributive

Este important de menționat că Simona Bucura-Oprescu a subliniat că recalcularea tuturor dosarelor de pensie va fi făcută conform prevederilor legii, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie. De asemenea, a evidențiat că beneficiile se acordă doar pentru perioadele contributive și că se aplică formula de calcul prevăzută în lege.

O altă categorie de români care poate ieși la pensie anticipat, fără penalizare, sunt bărbații care au un stagiu de cotizare de 40 de ani. Astfel, aceștia pot ieși la pensie la vârsta de 60 de ani, fără nicio penalitate. Totuși, este important de reținut că perioada sub 25 de ani nu aduce puncte suplimentare.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, la Prima News.

Oportunități importante pentru unii români

În concluzie, noile modificări legislative aduc oportunități importante pentru anumiți români în ceea ce privește pensionarea anticipată fără penalizare. Informațiile furnizate de către Simona Bucura-Oprescu sunt esențiale pentru toți cei care sunt în pragul pensionării sau își planifică viitorul financiar.

„Eu aș vrea să nuanțez. Trebuie să ținem cont de faptul că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic. Și că noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formulă care are doi parametri. Totalul punctelor acumulate, care este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctelor de stabilitate.

Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale. Punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii pentru care se oferă 0,25 puncte pe an, plus perioadele de armată, respectiv, dacă a fost cazul, probabil în cazul puținilor pensionari, de prizonierat sau detenție politică, iar punctele de stabilitate sunt puncte prin care, pe lângă contributivitate, răsplătim munca și rămânerea în activitate astfel încât pensionarii cu un stagiu de cotizare mai îndelungat vor avea o pensie mai bună”, a mai adăugat Simona Bucura-Oprescu.

Indemnizaţia minimă socială

„Această diferență se vede în special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială, fiindcă astăzi avem în România aproximativ 1.200.000 de pensionari din cei 4.700.000 de pensionari care sunt în indemnizația minimă socială. Aceștia au beneficiat deja de o creștere datorită majorării de la 1 ianuarie cu 13,8% de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Ei bine, în cazul celor în indemnizația minimă socială, care au stagii de cotizare peste 25 de ani, datorită punctelor de stabilitate, nu vor mai fi otova cu toții, ca într-un sac, la același nivel, și cei care au lucrat de exemplu, 35-38 de ani pe salariul minim pe economie, nu vor mai primi același venit ca pensionarul care a lucrat 15 ani stagiul minim de cotizare, are pensie limită de vârstă și care primește tot indemnizația minimă socială. Datorită punctelor de stabilitate, cei care au muncit mai mult vor primi mai mult”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.