Cazul Floreasca. Anchetă în cazul femeii arse pe masa de operație

Anchetă la Spitalul Floreasca

Ancheta în cazul Floreasca continuă. Procurorii audiază azi câțiva angajați ai spitalului după ce o femeie de 66 de ani a ars ca o torță, în data de 22 decembrie, pe masa de operație din cauza unei erori a personalului medical.

Conform unor surse din cadrul anchetei, citate de  Digi24, nu ar fi existat protoacole pentru folosirea biocidelor, utilizarea bisturiului electric sau intervenţia în cazul izbucnirii unui incendiu în sala de operaţie.

Ancheta în cazul Floreasca continuă

Cadavrul femeii a fost supus autopsiei. Raportul medicilor legiști va fi gata în două, trei luni, iar arsurile de pe corpul acesteia nu au semne de infecții, a declarat, marți, medicul primar din cadrul INML, Adriana Francisc.

„Am recoltat mai multe probe, concluziile autopsiei medico-legale va fi gata probabil în două, trei luni. Cauzele de deces le-am scris pe certificatul constatator al decesului. Acesta este un act medical cu caracter confidențial, l-am dat familiei. (Durează atât de mult – n.red.) pentru că rezultatul histopatologic durează cel puțin două luni. La autopsie, arsurile nu aveau semne de infecții, arătau în curs vindecare”, a spus medicul din cadrul INML, potrivit Digi 24.

Potrivit acesteia, arsurile sunt pe circa 30% din suprafața corporală. „Erau mai multe zone, pe părțile laterale ale corpului și posterior”, a mai arătat Adriana Francisc.

Medicul primar a precizat că nu a predat niciun raport organelor de anchetă, dar vor fi solicitate Poliției mai multe date, precum documentația tehnică corespunzătoare aparaturii din sala de operație și imaginile video surprise în sală.

Pacienta arsă pe masa de operație a murit

Femeia de 66 de ani suferea de cancer, iar medicii au decis să o opereze. Totul s-a întâmplat pe 22 decembrie, însă ministerul Sănătății a transmis că nu știa despre caz.  Electro-bisturiul folosit la spitalul Floreasca avea interdicția de a fi utilizat în combinație cu biocidul respectiv, Pacienta a luat foc la propriu și a ars ca o torță până când o asistent a adus un lighean cu apă. Femeia a decedat pe 29 decembrie în Terapie Intensivă, din Secţia de Arşi a Spitalului Floreasca. Medicul Mircea Beuran a explicat că nu se afla în sala de operaţii în momentul producerii incidentului, că a participat ulterior, în altă sală, la intervenţia care a vizat pacienta, preluând operaţia şi finalizând-o, că a anunţat familia femeii şi conducerea spitalului în legătură cu ceea ce s-a întâmplat.

Acreditarea Spitalului Floreasca, suspendată

Între timp, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS)a suspendat acreditarea Spitalului Floreascapentru că incidentul nu a fost raportat de conducerea unității medicale.

Procedura suspendării acreditării este activată în premieră, această posibilitate  fiind introdusă în decembrie 2019, conform  Regulamentului de Organizare și Funcționare al ANMCS.

Conform acestui regulament, spitalul are obligația ca în 5 zile de la suspendare, managerul unității să prezente un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la apariția evenimentului advers. În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experți ANMCS pentru a verifica stadiul  implementării planului de măsuri și dacă rezultatele sunt pozitive,  președintele autorității poate emite ordin de ridicare a suspendării acreditării.

”Nu am pus niciodată la îndoială calitatea medicilor din Spitalul Florească. Sunt niște profesioniști. Acel incident din sala de operație nu reprezintă un stigmat pe frontispiciu unității spitacilești. Cauzele acestuia trebuie analizate cu atenție, pentru a se lua măsurile corecte, ca pe viitor astfel de situații să nu se mai întâmple. Spitalul Floreasca rămâne aceiași unitate de elită, unde cei mai buni specialiști asigură urgențele în capitală, 24 de ore din 24, iar pacienții trebuie să știe ca aici sunt în siguranță”, a declarat secretarul de stat, conf.dr. Horațiu Moldovan.

„Este un caz grav, un eveniment regretabil care nu ar trebui să se întâmple într-un spital.  Ancheta noastră administrativă,  conform competențelor,  va fi finalizată săptămâna viitoare (săptămâna aceasta n.r.) și va fi prezentată, transparent, atât  primului -ministru  organelor competente, și publicului. Dar stiu ca în  spitalul Floreasca există  un corp medical de elită, personal medical profesionist care asigură un act medical de calitate, „, a declarat Victor Costache,  ministrul Sănătății.

Accidentul este anchetat atât din punct de vedere profesional și administativ, cât și penal. Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă în acest caz.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.