Caz șocant la un centru de îngrijire. O angajată acuză că o tânără cu dizabilități ar fi fost torturată

Centru de ingrijire. Sursa foto: Digi24
Centru de ingrijire. Sursa foto: Digi24

Situație șocantă la centrul de îngrijire de la Zătreni, județul Vâlcea. O persoană a dezvăluit că o tânără de 33 de ani ar fi fost torturată și nu ar fi beneficiat de îngrijiri medicale.

Angajata care a reclamat cazul unei organizații non guvernamentale acuză că femeia a fost rănită de un alt bolnav și că angajații ar fi ascuns incidentul.

Persoana a reclamat că angajații care o aveau grijă de tânără știau că are dureri mari, dar nu au intervenit.

„Noaptea, atunci când e liniște, se aude așa, un scâncet ”

Persoana care a făcut reclamația spune că tânăra de 33 de ani avea răni care indicau o agresiune, dar ea a fost dusă după mai multe zile la spital, potrivit digi24.ro.

„Noaptea, atunci când e liniște, se aude așa, un scâncet. Nici nu știu dacă… Noi, angajatele din centrele de îngrijire, numim chestia asta «glasul durerii».

Legat de fata asta, când s-a discutat cu domnul director și i s-a spus că are piciorul rupt și că ar trebui făcut ceva să nu moară și să avem probleme, dânsul a glumit și a spus că de durere faci infarct și de infarct nu poate fi găsit cineva vinovat.

Ea ar trebui să mănânce mâncare pasată, dar centrul nu are mixer, ca să poți mixa hrana și e hrănită cu hrană solidă. Adică pâine fărâmată în ceva ciorbă teoretic mănâncă. Problema e că ori are o suferință internă, ori din cauza fracturii a slăbit.

La Ortopedie i-a fost pus piciorul în ghips, au adus-o înapoi și recomandarea medicului a fost că se va face control la 3, la 6 luni sau la nevoie, dar după nu a mai fost dusă până acum.

Nu avem nicio posibilitate ca atunci când e o neregulă să o poți… Dacă cumva ai solicitat controlul de la o autoritate de stat, ea vine anunțată cu o săptămână înainte, găsește bine și spune: ne-a solicitat persoanăacutare.

La noi e o practică: ai încercat să treci peste conducere și să soliciți un control mai de sus, ori ești sancționat ori ești destituit ori ești mutat la un alt centru”, a spus angajată centrului.

„Pe lângă gemetele de durere pe care le scotea această tânără, era foarte, foarte slabă. Avea piciorul drept îndoit spre interior, mult mai scurt decât femurul stâng și umflat.”, a declarat Georgiana Pașcu, coordonator de programe la Centrul de Resurse Juridice.

Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vălcea neagă acuzațiile

Conducerea Direcției de Asistență Socială afirmă că tânăra a fost transportată imediat la spital .

Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vălcea neagă acuzațiile, afirmând că femeia a beneficiat la timp de îngrijiri medicale și că atela ghipsată i-a fost îndepărtată în spital și nu de angajații centrului.

„În prezent, beneficiara este internată la Spitalul Județean. I se fac investigații, are o stare stabilă, nu este într-o stare deplorabilă. Nu s-a intervenit chirurgical, nici nu se va interveni chirurgical. Mie angajații nu mi-au spus că prezenta simptome, că gemea. Legat de greutate, ea din 2012 are aceleași 20 de kg.”, a declarat Jana Diaconu, director adjunct al DGASPC Vâlcea

ONG-ul acuză că tânăra nu a fost îngrijită corespunzător, motiv pentru care a făcut o plângere în numele bolnavei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești. Procurorii au deschis acum un dosar penal pentru abuz în serviciu, supunerea la rele tratamente și omisiunea sesizării.

Femeia provine din sistemul de protecție a copilului. Ea a fost abandonată la naștere și are dizabilități intelectuale și fizice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.