Bucureştiul, pe locul 178 într-un top al celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Care e cel mai scump oraş din lume

expaţiBucureştiul a coborât de pe locul 159, anul trecut, pe 178 într-un top al celor mai scumpe 207 oraşe pentru expaţi, potrivit unui studiu Mercer, care ia ca referinţă New York-ul.

„Ca rezultat al slăbirii monedelor locale faţă de dolarul american, cele mai multe oraşe din Europa de Est şi Centrală au scăzut în clasament. Praga (142), Budapesta (170) şi Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 şi, respectiv, 9 locuri, cu toate că nivelul chiriilor s-a menţinut în aceste localităţi. Şi Bucureştiul se află în această situaţie. Sofia şi Belgradul urmează trendul şi ajung pe poziţia 187, respectiv, 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia prezintă de asemenea o scădere a costurilor de întreţinere şi ajunge pe 175, de pe poziţia 142 în 2014”, argumentează compania de consultanţă. În 2013, Bucureştiul s-a aflat pe locul 169.

Potrivit studiului Cost of Living 2015 realizat de Mercer, oraşele asiatice şi europene, respectiv Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) şi Geneva (5), domină topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi. Pe primul loc se află însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deşi acest oraş nu este perceput ca un oraş scump, bunurile importate şi condiţiile de siguranţă şi confort pentru expaţi sunt disponibile la preţuri ridicate.

Alte oraşe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) şi Seul (8), Berna (9) şi N’Djamena (10). Cele mai ieftine oraşe pentru expaţi sunt Bişkek, capitala Kîrgîstanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) şi Karachi, Pakistan (205).

Studiul acoperă 207 oraşe de pe cinci continente şi măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment care trebuie achitate de expaţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.