Bruxelles către Chişinău: un guvern tehnocrat nu a funcţionat nicăieri. Se referă şi la Bucureşti?

tehnocratPoliticienii de la Chișinău au primit miercuri seara un mesaj clar de la Bruxelles: așezați-vă la masa negocierilor fără niciun fel de condiții, uitați de un guvern tehnocrat, pentru că nu a funcționat nicăieri, relatează mass-media locale, preluate de Agerpres.

Acest mesaj le-a fost transmis în cadrul unei videoconferințe de la sediul delegației Republicii Moldova la Uniunea Europeană din Bruxelles.

Ideea este ca partidele care au obținut mandat din partea cetățenilor în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014 în Republica Moldova să se așeze necondiționat la masa negocierilor și să „reseteze” alianța de guvernare care să stabilească pentru viitorul Executiv priorități axate pe reforme reale proeuropene. Responsabili europeni ar fi spus că nu cred în varianta unui guvern tehnocrat cu un prim-ministru apolitic și că niciun precedent de acest fel nu a dat rezultate în nicio țară europeană. Cât despre venirea unor mediatori în Republica Moldova, ei au spus că nu văd rostul atât timp cât la Chișinău nu există un proces de real de negocieri.

La discuția cu oficiali europeni – reprezentanți ai familiilor politice din care fac parte cele patru formațiuni politice de la Chișinău – dintre care trei negociază crearea noii majorități parlamentare, iar una mai reflectează – au participat liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vadim Pistrinciuc, și fostul premier Iurie Leancă, lider al Partidului Popular European din Moldova (PPEM). Unul dintre interlocutorii de la Bruxelles a fost Elmar Brok, președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European, vicepreședinte al Partidului Popular European.

În atari condiţii, se naşte firesc întrebarea oare la Bucureşti va funcţiona Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş?

LĂSAȚI UN MESAJ