Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Am finalizat investigaţia NetCity şi recomandăm aplicarea normelor tehnice

NetCityConsiliul Concurenţei a finalizat investigaţia privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii NetCity din Bucureşti şi a constatat că normele tehnice aferente nu au fost emise, recomandând completarea cadrului legislativ, dar şi reglementarea preţurilor.

„Am finalizat investigaţia pentru NetCity, raportul va fi făcut public. Concluzia noastră este că există un cadru de reglementare, dar este imperfect şi în cazul Bucureştiului arată că nu funcţionează. Prin normele de aplicare a legii să reuşim să facem să fie într-adevăr aplicabilă”, a declarat joi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a arătat că se aşteaptă la multe reacţii şi comentarii pe marginea raportului instituţiei sale. „Poziţia noastră a fost şi rămâne – nu contestăm utilitatea proiectului, ajută concurenţa faptul că vom ajunge să avem o infrastructură comună deschisă diferiţilor operatori şi în felul acesta spargem monopolurile regionale care existau”, a adăugat Chiriţoiu.

El a menţionat că în prezent există un blocaj între agenţia de reglementare ANCOM, Primăria Capitalei şi Netcity şi trebuie lămurite aspectele legislative prin norme clare. „Este foarte bine că este un operator gen NetCity, dar având poziţia pe care o are pe piaţă tarifele lui trebuie să fie reglementate”, a mai spus Chiriţoiu.

În urma analizei privind serviciile de acces la infrastructura de comunicaţii NetCity a municipiului Bucureşti, Consiliul Concurenţei a constatat că normele tehnice specificate în Legea privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii nu au fost încă emise de ministerele indicate – Ministerul Societăţii Informaţionale şi Ministerul Dezvoltării Regionale, deşi termenul era 1 februarie 2013.

Totodată, studiul autorităţii a relevat că reţeaua NetCity reprezintă o îmbinare a unor elemente de infrastructură care asigură un produs complex unic în zonele din Bucureşti în care este prezentă. Organizarea pe trei niveluri (transport, distribuţie şi acces la consumatorul final) evidenţiază această caracteristică a infrastructurii subterane NetCity.

Contractul pentru realizarea NetCity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria Municipiului Bucureşti şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.