Blocaj pe buget la Sectorul 1. Cine este de vină și care sunt repercusiunile

buget

Blocaj fără precedent la sectorul 1 al Capitalei, unde administrația locală nu are încă un buget aprobat.

Avocatul Radu Dinulescu, fost șef al Departamentului Juridic din Primăria Capitalei, a explicat, pentru Gândul, care pot fi repercusiunile acestei situații.

Dinulescu spune că de vină pentru această situație ar fi primarul Clotilde Armand, care a propus bugetul, dar „nu vrea să-l explice” în fața Consiliului Local. Iar toate această criză a bugetului are și repercusiuni din punct de vedere administrativ.

Radu Dinulescu: „La Sectorul 1 nu se pot face investiții”

Potrivit avocatului, penalitățile pentru întârzierile la plăți ar trebui recuperate de la cei care au creat criza bugetului.

„Fără un buget aprobat, anumite sume nu se pot plăti, și astfel apar întârzieri la plata obligațiilor contractuale, cu penalități, care în final trebuie plătite de către sector, dar ele trebuie recuperate, în baza unui raport al Curții de Conturi, de la cei care sunt vinovați pentru această situație. Și principalul vinovat acolo este primarul”, a explicat, pentru Gândul, Radu Dinulescu.

Avocatul este de părere că edilul Sectorului 1 trebuie să explice principalele capitole din proiectul de buget pe care îl propune.

„Administrația, la fel ca politica, se face pe o artă a diplomației, a compromisului. Acum se face o administrație prin care se pune cuțitul pe masă, în care, cineva care este pus efemer în funcția de execuție, și mă refer la primarul Clotilde Armand, care consideră că dacă are această calitate de ordonator principal de credite poate dispune asupra sectorului ca și cum ar fi o societate cu răspundere limitată cu sediul în apartamentul ei. Principiile administrative sunt foarte clare, dar Clotilde Armand le eludează permanent. În fiecare zi asistăm la o eludare fantastică a principiilor generele ale administrației publice locale”, a mai precizat Radu Dinulescu.

Miercuri, o nouă tentativă de adoptare a bugetului Sectorului 1

Miercuri este convocată o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local Sector 1 pentru aprobarea bugetului administrației pe anul 2023, după șapte eșecuri.

Consilierii PNL și PSD au refuzat în ședințele anterioare să dezbată proiectul de buget, pe motiv că primarul Clotilde Armand nu le-ar permite directorilor să explice sumele pe care le cer în bugetul pe anul 2023.

Bugetul Sectorului 1 ar putea fi anul acesta de 2,1 miliarde de lei, dacă va fi aprobat în forma actuală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.