marți, decembrie 10, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăAvocatul Radu Dinulescu, după anularea PUZ Parcul Tineretului: „Instanța a mai omorât...

Avocatul Radu Dinulescu, după anularea PUZ Parcul Tineretului: „Instanța a mai omorât o dată mortul!”

-

După ce primarul general Nicușor Dan a anunțat anularea de către instanță a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Parcul Tineretului, prezentată de edil drept o mare victorie, avocatul Radu Dinulescu, specializat în urbanism, a demontat punctual această „victorie”.

Dinulescu: „Începând cu anul 2010, acest PUZ nu mai produce efecte”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat că PUZ Parcul Tineretului nu mai produce efecte încă din anul 2010.

PUZ Parcul Tineretului a avut un termen de efectivitate” de 5 ani, fiind aprobat de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în anul 2005. Avocatul a explicat, de altfel, și de ce a fost nevoie, la momentul respectiv, de acest plan urbanistic zonal care, finalmente, a salvat Parcul Tineretului.

„PUZ Parcul Tineretului a fost aprobat de CGMB în anul 2005. A avut un termen de efectivitate, de funcționare, de 5 ani. Începând cu anul 2010, acest PUZ nu mai produce efecte. El și-a produs efectele pe timp de 5 ani. Numai că acest PUZ  avut un rol extrem de important atunci. Instanțele judecătorești începuseră să dea titluri de proprietate foștilor proprietari – în baza revendicărilor pe drept comun – în mijlocul parcului.

La momentul respectiv, conducerea Primăriei Capitalei – și pe vremea mandatului lui Traian Băsescu, ca primar general, și bineînțeles pe vremea mandatului lui Adriean Videanu, tot ca primar general – a considerat necesar să gândească un lucru care să-i ducă pe proprietari într-un singur loc și să nu mai fie nevoie să ai parcul ca un fel de pete pe dalmațian, să rămână acele proprietăți puse în mijlocul parcului.

Și atunci, prin acest PUZ, s-a dat un teren în relocare, undeva unde parcul nu era amenajat și nici măcar nu era parc, o zonă neamenajată, lângă blocuri, cu ieșire la stradă și, în baza acelui PUZ, toți proprietarii privați au fost mutați acolo și s-a salvat Parcul Tineretului.

Evident că cei care au luat teren prin relocare, în baza Legii 18, a Legii 10, a hotărârilor instanțelor, au început să construiască. Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, actualul primar general, a început să atace autorizațiile acestor oameni care construiau, legal, acolo. N-au avut succes, drept pentru care s-au gândit în anul 2018, la 8 ani după ce PUZ Parcul Tineretului nu mai era în efecte, să atace PUZ-ul. Atacând PUZ-ul, aveau un argument pentru atacarea autorizațiilor de construire. Au atacat PUZ-ul și au pierdut”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

De ce activistul Nicușor Dan a atacat PUZ Parcul Tineretului

Inițial, acțiunea Asociația Salvați Bucureștiul a fost respinsă de judecători, dosarul ajungând la Curtea de Apel, ulterior trimis spre rejudecare.

Avocatul Radu Dinulescu precizează, însă, că acțiunea Asociației Salvați Bucureștiul a fost respinsă pentru „abuz de drept procesual”, fiind făcută „cu rea-credință”, ceea ce ridică un mare semn de întrebare referitor la toate acțiunile acestei asociații pe care a condus-o, în trecut, chiar Nicușor Dan.

„Instanța de fond, în anul 2019, le-a respins acțiunea. S-au dus cu recurs, instanța de la Curtea de Apel a casat hotărârea prin care ei pierduseră și a retrimis dosarul spre rejudecare. A durat încă trei ani și acum, după 5 ani, avem această soluție DATĂ PE FOND. Este atacabilă. Dar vorbim despre o soluție care este ABSURDĂ de-a dreptul, pentru că lipsește de efecte – ăsta este rolul anulării, lipsește de efecte un act juridic, în speța noastră un act administrativ – un PUZ care nu mai avea efecte din anul 2010.

Practic, instanța a mai omorât o dată mortul! PUZ Parcul Tineretului, după cum spuneam, nu mai avea efecte. Cum îl lipsești tu de efecte, acum, când actul nu mai are efecte din anul 2010? Va fi un recurs. De altfel, acest dosar este în al doilea ciclu procesual. Nicușor Dan președinte al Asociației Salvați Bucureștiul, a mai atacat o dată și a pierdut în primă instanță. Dar ceea ce este cel mai important e motivul pentru care instanța i-a respins, prima oară, acțiunea.

I-a respins-o pe abuz de drept procesual, ca fiind făcută cu rea-credință. În motivarea instanței apare acest abuz de drept procesual. De ce? Pentru că Nicușor Dan se apucase să atace PUZ-urile de pe străzile adiacente Parcului Tineretului, spunând că acele PUZ-uri sunt ilegale pentru că sunt date după ce PUZ Parcul Tineretului nu mai era în efecte.

Când a văzut că le pierde pe toate, Nicușor Dan s-a gândit să atace PUZ Parcul Tineretului, ca să ajungă, după aceea, la anularea acelor PUZ-uri și a autorizațiilor care s-au dat în baza lor. Această asociație a fost de mai multe ori găsită în instanță ca fiind titulara unor abuzuri de drept procesual fantastice. Clare ca lumina zilei. Nu s-a discutat nimic de spațiu verde, cum spune Nicușor Dan, nu are nicio relevanță ce spune primarul general al Capitalei”, precizează avocatul Radu Dinulescu.

Citiți întregul articol pe Gândul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Simion se duce peste judecătorii Instanţei Supreme

0
AUR anunţă că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca, miercuri, la ora 11:30, contestaţia formulată de preşedintele AUR, George Simion, împotriva hotărârii CCR nr. 32 privind anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. CITEŞTE ŞI: Şeful SIE, chemat...