Avertizări cod galben, de disconfort termic și instabilitate atmosferică, valabile luni și marți, emise de ANM

Ravagiile vremii

ANM a emis trei avertizări cod galben, de disconfort termic și instabilitate atmosferică, valabile luni și marți.

Citește și: Cutremur in Romania luni dimineata

Atenționarea cod galben de disconfort termic este valabilă în intervalul 06 iulie, orele 12:00 – 19:00. Disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități . Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33…37 de grade.

Averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului

Un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil în intervalul 06 iulie, ora 12:00 – 06 iulie, ora 21:00. În intervalul menționat, local în zonele montane, Transilvania, Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei și Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Ea se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp, potrivit stiripesurse.ro.

Un alt cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil între 07 iulie, ora 03:00 – 07 iulie, ora 12:00. În Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și vestul Olteniei, precum și în zonele montane gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat. Se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 60…80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în restul teritoriului în a doua parte a zilei de marți (07 iulie). În regiunile sud-estice, local disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here