Aurescu, mesaj pentru Viktor Orban: Declaraţii publice neadecvate!

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat, în timpul întrevederii de marți cu Viktor Orban, chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia, anunță MAE.

CITEŞTE ŞI: Contractul de închiriere de 6500 de euro lunar a şefei ICR Londra, anulat de Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 15 noiembrie, în contextul vizitei efectuate la Budapesta, o întrevedere cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

„Ministrul afacerilor externe român a evidențiat rolul Parteneriatului Strategic bilateral, care împlinește în această lună 20 de ani de la lansare, ca instrument de mare însemnătate, care a avut ca efect ridicarea profilului relațiilor bilaterale, construite mai ales în jurul cooperării economice, în beneficiul tuturor cetățenilor celor două state, indiferent de etnie. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, de asemenea, rezultatele consultărilor cu omologul său, ministrul Péter Szijjártó, și concluziile privind proiectele prioritare de interes comun care ar trebui să fie definitorii pentru colaborarea din perioada următoare. Astfel, au fost abordate subiecte precum schimburile comerciale în creștere puternică, necesitatea echilibrării balanței comerciale, stimularea investițiilor românești în Ungaria și a celor ungare pe tot teritoriul României, crearea Camerei bilaterale de Comerț, apropiata semnare la București, în luna decembrie, a documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan, proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta”, potrivit comunicatului de presă.

Comitetul de specialitate româno-ungar

Conform sursei citate, ministrul Aurescu s-a referit și la Comitetul de specialitate româno-ungar privind minoritățile naționale, ca singurul cadru pragmatic de soluționare a problemelor minorităților naționale din cele două state, referindu-se și la problemele specifice ale minorității române din Ungaria.

„A propus, iar premierul ungar a fost de acord, crearea unui plan de contacte la nivelul miniștrilor de resort din cele două țări. Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen, apreciind în mod deosebit modul eficient în care România asigură securitatea frontierelor sale externe și cooperarea între ministerele de interne ale celor două state. A fost discutată, totodată, situația din Ucraina, ministrul Aurescu prezentând sprijinul multidimensional al României și evaluarea părții române asupra perspectivelor de evoluție ale războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar”, se menționează în finalul comunicatului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.