Amenințările online și difuzarea de imagini intime vor fi pedepsite, au decis parlamentarii

foto sursa: internet, pixabay.com

Amenințările online sau difuzarea de imagini intime vor fi sancționate, a decis Camera Deputaților. Deputații au adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege privind incriminarea violenței cibernetice pe rețelele sociale sau în alt mediu online.

Printre categoriile violenței domestice ar urma să fie inclusă și violența cibernetică. Astfel persoanele hărțuite în mediul online pot beneficia de protecție, iar agresorii pot fi sancționați. Actuala lege nu include violența cibernetică printre tipurile de violență domestică, potrivit digi24.

Dincolo de sancțiunile penale ale agresorilor, prin introducerea violenței cibernetice în Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, victimele pot beneficia de adăpost și de ordin de protecție.

Ce este violența cibernetică

Proiectul definește violența cibernetică. Astfel, este vorba de hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim. De asemenea este vorba de accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.