Alocație pentru copii în Norvegia. De ce acte are nevoie un român care lucrează în această țară

FOTO: klimkin/Pixabay.com
FOTO: klimkin/Pixabay.com

În Norvegia, alocație pentru copii se acordă până la 18 ani și acoperă o parte din costurile legate de înteținerea copilului. Este necesar ca persoana care aplică să fie înregistrată sub aceeași adresă (domiciliul permanent) cu copilul / copii pentru care se solicită beneficiul.

Copiii ai căror părinţi lucrează legal în Norvegia sau au propria afacere aici pot primi acest beneficiu indiferent dacă locuiesc în România sau în Norvegia. Condiția de bază pentru a primi acest beneficiu este plata asigurărilor sociale (norv. trygdeavgift) în Norvegia.

Alocația pentru copii este de aproximativ 970 de coroane norvegiene pe lună. Se acordă începând cu luna următoare nașterii copilului sau la o lună după ce copilul ajunge în Norvegia.

Dacă copilul este născut în Norvegia, după ce a fost înregistrat la registrul populației, beneficiile pentru copil se acordă în mod automat. Dacă sunteți părinte singur, puteți obține o indemnizație suplimentară pentru un copil de încă 970 nok, respectiv valoarea lunara a alocatiei va fi de 1 940 nok.

Alocație pentru copii în Norvegia. Ce documente sunt necesare

În cazul în care în țara de origine coplul primește alocație, în Norvegia se va plăti diferența – 970 NOK minus valoarea alocației din țara de origine. Alocația este plătită retroactiv, până la o lună după începerea lucrului în Norvegia, dar nu mai devreme de trei ani în urmă. Banii de alocație pe luna în curs intră automat în contul dvs. până în ultima zi lucrătoare a lunii.

Alocația suplimentară (de îngrijire) se acordă copiilor cu varsta cuprinsă între 1-2 ani, atâta timp cât copilul nu merge la gradiniţă/creşă și pentru o perioadă maximă de 11 luni. Valoarea lunară a alocației suplimentare pentru copii cu vârste cuprinse între 13-23 luni este de 6000 nok. Alocația suplimentară este plătită retroactiv până la 3 luni înapoi.

Documente necesare: certificatul de naștere al copilului / copiilor – tradus în norvegiană sau engleză (certificatele de naștere tip UE nu trebuie traduse); certificat de căsătorie – tradus în norvegiană sau engleză (certificatul de căsătorie tip UE nu trebuie tradus); permisul de muncă al tatălui sau al mamei în Norvegia; o copie a contractului cu angajatorul sau o confirmare a derulării unei afaceri, împreună cu bilanţurile contabile, extrase bilanţ; copie a paşaportului.

Alocație pentru copii în Norvegia. Procedura de aplicare

  • Formularul completat împreună cu documentele necesare trebuie trimise la biroul NAV local.
  • După ce biroul NAV primeşte cererea dumneavoastră este obligat, în mod normal, să colecteze informaţii in legatură cu alocaţia copilului din ţara de origine. În unele țări există o instituție centrală care va răspunde la aceste tipuri de investigații, în timp ce în altele sunt tratate la nivel regional sau local. De aceea trebuie să specificați adresa exactă unde membrii familiei locuiesc.
  • Orice modificare a situaţiei dumneavoastră, care ar putea modifica plata trebuie raportată imediat la biroul NAV local.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.