A treia companie de infrastructură din România, amendată în Austria pentru practici neconcurențiale

Porr Construct Austria, a treia companie de infrastructură din România, după Bog’Art şi Strabag, a fost amendată în propria ţară pentru practici anticoncurențiale.

Autoritatea de Concurenţă din Austria, Bundeswettbewerbsbehörde (BWB), a amendat societatea cu 60 de milioane de euro pentru că a făcut înțelegeri anticoncurenţiale. Reprezentanţii Porr Construct ar fi recunoscut acuzațiile.

În 2018, Porr Construct România a avut afaceri de peste 550 de milioane de lei, potrivit Ziarul Financiar. Este vorba de proiecte publice (peste 90%), dar şi private.

Autoritatea din Austria care se ocupă de practicile concurenţiale a efectuat o anchetă amplă anii trecuţi cu privire la comportamentul unor companii austriece atât în ţară, cât şi în străinătate. Este vorba de înţelegeri de trust pentru câştigarea unor licitaţii şi creşterea preţului pentru lucrările efectuate. Companiile au fost acuzate că şi-au împărţit proiectele şi au stabilit de la sine costurile, având, în acest fel, monopol.

Mai multe detalii aflați pe PiataPresei.ro

Compania Aeroporturi a semnat cu Porr Construct cel mai mare contract de investiții

În România, Porr Construct a câștigat numeroase licitații pentru diverse lucrări de infrastructură. În urmă cu doar câteva luni, în decembrie 2022, SC Porr Construct şi-a adjudecat un contract în valoare de aproape 308 milioane lei, pentru creşterea capacităţii operaționale a infrastructurii Aeroportului Internaţional Henri Coandă (AIHCB).

Acesta este cel mai mare contract de investiţii la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) din ultimii 10 ani.

„Marţi, 6 decembrie 2022, CNAB a semnat contractul de „Sistematizare a suprafeţei de mişcare a AIHCB în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi asigurării conformării cu prevederile Reg UE. 139/2014 – Etapa I”. Investiţia vizează lucrări de amploare la mai multe căi de rulare a aeronavelor: November, Papa, Victor, Whiskey, Charlie, precum şi la Platforma nr. 2 – la amplasamentul existent şi extindere până la calea de rulare Delta. Lucrările vor creşte capacitatea operaţională a Aeroportului Henri Coandă, pentru optimizarea condiţiilor de operare a aeronavelor pe căile de rulare, precum şi pentru majorarea numărului de poziţii de parcare”, se arată într-un comunicat al CNAB.

Contractul, în valoare de 307,968 milioane lei, fără TVA, prevede servicii proiectare şi asistenţă în valoare de 18,227 milioane lei şi lucrări propriu-zise de execuţie în valoare de 289,741 milioane lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.