A dispărut Biblioteca Digitală a Capitalei! PMB spune că se fac eforturi pentru repunerea în funcţiune

Biblioteca Digitală

De ceva vreme, Biblioteca Digitală a Capitalei nu mai este online şi, în ultimele zile, a dispărut temporar şi site-ul www.digibuc.ro. Din cauza unor probleme tehnice, site-ul este temporar indisponibil, este anunţul publicat pe digibuc.ro, Biblioteca Digitală a Bucureştilor.

Douăzeci şi cinci de profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi de la universităţi din Londra, Amsterdam, New York, Pittsburgh, Viena, Liverpool, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca au semnat o petiţie pentru restabilirea accesului la baza de date Biblioteca Digitală a Bucureştilor şi pentru reluarea proiectului de digitalizare a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Vineri seara, Primăria Capitalei a precizat că se fac eforturi pentru repunerea în funcţiune, în cel mai scurt timp, a Bibliotecii Digitale a Bucureştilor, unde din anul 2009 nu s-au realizat investiţii semnificative în infrastructura hardware şi software.

Conform unui comunicat de presă transmis vineri seară de Primăria Capitalei, au existat probleme care au afectat echipamentele hardware, determinate de întreruperi frecvenţe ale energiei  electrice, iar pe fondul uzurii inerente (aplicaţia a fost accesată non-stop de la punerea în funcţiune) şi vechimii echipamentelor (achiziţionate în perioada 2008 – 2010), aceste fluctuaţii de energie au determinat o defectare în lanţ a sistemului de hard diskuri din ansamblul de servere.

Municipalitatea mai afirmă că pe parcursul anului 2017 au fost începute două proceduri de achiziţie în acest sens, proceduri la care nu s-a prezentat  niciun ofertant, acesta fiind şi motivul pentru care, în acest moment, nu există un contract valid pentru servicii de asistentă tehnică soft de gestiune a conţinutului digital. „Reprezentanţii Bibliotecii Metropolitane Bucureşti au încercat identificarea de soluţii interne pentru stocarea datelor (necesarul actual este de aproximativ 8 TB de date) şi repunerea în funcţiune a aplicaţiei software. Astfel, datele au fost transferate pe alte echipamente şi se vor relua demersurile pentru identificarea unui furnizor de mentenanţă. De asemenea, noul manager interimar al bibliotecii va demară procedurile pentru achiziţia de  echipamente performanţe actualizate, pentru asigurarea permanenţei functionări a instalaţiilor de climatizare ale camerelor tehnice şi asigurarea  contractelor de mentenantă, atât pentru aplicaţie, cât şi pentru toate echipamentele”, mai susţine Primăria Capitalei.

Instituţia mai susţine că, dat fiind că nu a gestionat eficient această problemă, fostului manager nu i s-a mai prelungit contractul la expirare, până la organizarea unui nou concurs fiind numit un alt director interimar. Nota obţinută la evaluarea de final de mandat nu-i permitea fostului manager să depună direct un nou proiect de management, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă nota ar fi fost peste 9, adaugă Municipalitatea.

Platforma cuprinde surse indispensabile pentru orice profesor din universitate şi liceu, orice cercetător din domeniul ştiinţelor umaniste, precum şi pentru oricine este interesat de cultura română şi istoria României. Permiţând accesul de la distanţă la un imens fond de carte şi periodice, este un instrument esenţial atât pentru cercetătorii din ţară, cât şi pentru cei din afara ţării care îşi dedică cercetările culturii române şi istoriei României, spun semnatarii petiţiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.