Premieră inedită la cea mai mare bibliotecă din Galați

Cea mai mare bibliotecă din județul Galați are, în premieră, interpret mimico-gestual pentru persoanele cu dizabilități. Acesta oferă asistență clienților Bibliotecii V.A.Urechia care au probleme de auz sau de vorbire.

Intrepretul mimico-gestual oferă servicii la cererea gălățenilor care ajung la biblioteca județeană. Totul este realizat în baza unui protocol semnat de instituția gălățeană cu o asociație.

„Din această săptămână avem contract cu un interpret mimico-gestual. Este un serviciu pentru surdo muți pe care îl asigurăm la cerere, atunci când avem solicitare. Noi chemăm interpretul, el vine și ajută persoana care are nevoie. Este un serviciu gratuit, noi asigurăm transportul interpretului”, a explicat directorul Bibliotecii V.A.Urechia din Galați, Corina Dobre.

Biblioteca gălățeană oferă și alte servicii persoanelor cu dizabilități. În clădire au fost montate sisteme cu avertizare vizuale și sonore, suprafețe tactile, cărți pentru nevăzători, rampe pentru cărucioare și grupuri sanitare adaptate persoanelor cu nevoi speciale.

„Am montat și sisteme de avertizare vizuale și sonore pentru persoanele cu dizabilități. Sunt suprafețe de avertizare tactile pentru nevăzători, este vorba de benzi din material cauciucat pe care le-am aplicat pe hol. De asemenea, avem cărți pentru nevăzători, este o secție în format accesibil cu audio book-uri. Nu în cele din urmă am montat o rampă pentru accesul în clădire și am adaptat un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități. Sunt investiții realizate din bugetul Consiliului Județean”, a precizat Corina Dobre.

Chiar dacă apreciază investițiile realizate la biblioteca gălățeană, persoanele cu dizabilități din Galați spun că așteaptă mai multe de la autorități și că vor să fie consultate.

„Ne bucurăm că cineva dintre autorități s-a gândit la persoanele cu dizabilități vizuale și că a început și la noi accesibilizarea instituțiilor publice. Practic, aceste dispozitive sunt montate pe acele culoare de deplasare și în momentul când ajungi să te lovești de un obstacol, el te avertizează sonor. Ar fi bine să fim și noi consultați. Nimic despre noi, fără noi”, a declarat președintele Asociației Nevăzătorilor Galați, Vasile Ilieș.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.