40 de fete înșelate prin metoda loverboy, forțate de traficanți să se prostitueze în România și în străinătate. Descinderi în București, Dâmboviţa, Ilfov, Iaşi şi Constanţa

Membrii unei grupări infracționale au câștigat aproximativ trei milioane de euro după ce au obligat zeci de tinere să se prostitueze în țară și în străinătate. Fetele veneau din medii defavorizate, erau sărace și nu aveau educație.

Ele erau înșelate prin metoda loverboy. Procurorii care au anchetat cazul au reținut 13 persoane. Ei au confiscat mașini de lux, laptopuri și sume uriașe de bani.

Poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT au reţinut, pentru 24 de ore, 13 persoane. Ele sunt bănuite de constituire, aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Acest lucru în urma unor percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Iaşi şi Constanţa.

Sume impresionante obţinute din exploatarea fetelor

Potrivit DIICOT, sumele de bani obţinute din exploatarea tinerelor sunt impresionante. Sunt date şi indicii că veniturile obţinute direct ar fi de aproximativ 3 milioane de euro.

„Din cercetările efectuate în cauză s-a reţinut faptul că actele de traficare a victimelor, determinarea şi înlesnirea practicării prostituţiei, urmate de ascunderea şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani obţinute din această activitate prin achiziţionarea de terenuri, construcţii şi autoturisme de lux au reprezentat acţiuni complexe ale unor autori. Ei au acţionat convergent, în urma unui plan infracţional elaborat în cadrul grupului infracţional organizat. Acesta a funcţionat pe parcursul a cel puţin 3 ani. El a fost structurat pe paliere de decizie, respectiv de execuţie. Iar fundamentat pe aportul concordant al tuturor membrilor săi cu stabilirea pentru fiecare dintre ei ai unei contribuţii materiale specifice,. A fost de natură să asigure consonanţa în acţiune a întregii grupări criminale”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

13 persoane vor fi propuse penru arestare preventivă

Cele 13 persoane vor fi prezentate judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„La data de 26 august, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ilfov şi Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat 44 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti. Dar şi în judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Iaşi şi Constanţa. Scopul a fost documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de constituire/aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani”, a transmis şi IGPR, printr-un comunicat de presă.

Peste 40 de tinere obligate să se prostitueze

Din cercetări a reieşit că 14 persoane, membre ale unui grup infracţional organizat, ar fi recrutat, transportat şi găzduit (în România şi în străinătate – Germania, Anglia, Scoţia, Danemarca, Ţările de jos, Austria şi Elveţia) peste 40 de tinere. Scopul era obligarea la practicarea prostituţiei.

„Victimele identificate, cu situaţie materială precară, lipsite de educaţie sau provenind din familii dezorganizate, persoane predispuse victimizării, ar fi fost recrutate din România prin metoda loverboy. Ele au fost transportate, găzduite şi, ulterior, determinate prin ameninţări şi violenţe să practice prostituţia în diferite imobile din Bucureşti, precum şi în cluburi sau bordeluri din ţările vestice. Acest lucru în folosul material al membrilor grupului infracţional organizat”, arată IGPR.

Profitând de starea de vulnerabilitate a victimelor, traficanţii ar fi exploatat sexual tinerele. Ei nu au ţinut cont de deteriorarea continuă a stării de sănătate a acestora. Pentru a le supraveghea mai uşor pe tinere, membrii grupului le-au cazat la locuinţele lor.

„Pentru conturarea probatoriului, au fost solicitate trei ordine europene de anchetă autorităţilor germane. S-a efectuat totodată, un schimb permanent de informaţii de interes poliţienesc. Acest lucru prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu structurilor de aplicare a legii din Germania şi Olanda”, precizează IGPR.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite mijloace materiale de probă. Au fost ridicaţi 38.920 de euro, 160 lire, 56.104 lei. Banii erau susceptibili a proveni din activităţi ilicite, în numerar.

Au fost ridicate 13 autoturisme de lux, 81 de telefoane mobile, 76 de laptopuri noi, şase spaţii de memorie (carduri, stick), trei tablete, înscrisuri bancare. Dar şi contracte de vânzare-cumpărare a unor bunuri imobile. Vor fi indisponibilizate şi sumele deţinute în conturile bancare

Au fost citate sau aduse cu mandat pentru audieri 51 de persoane, potrivit digi24.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.