Ambasadorul Emil Hurezeanu a participat la comemorarea lui Mihai Eminescu de la Viena

Eminescu

Amplu eveniment cultural românesc în capitala Austriei. Asociația Mihai Eminescu Viena l-a omagiat pe poetul național Mihai Eminescu, la 134 de ani de la trecerea în neființă.

Prezent la eveniment, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a depus o coroană de flori la bustul amplasat în fața Bisericii Ortodoxe Române din Simmeringer Hauptstrasse, Viena.

Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Laura Hant, președinta Asociației Mihai Eminescu din Viena.

Eminescu

„Într-o minunată zi de început de vară, cum ne-am dori să fie de acum înainte multe asemenea splendide zile de Cireșar, ne-am întâlnit, noi îndrăgostiții de Luceafăr, pentru a evoca personalitatea celui ce a dat culturii române strălucire, profunzime și pașaport de universalitate. Și unde puteam, oare, să ne simțim mai fericiți, mai uniți și mai plini de demnitate, decât lângă simbolurile de identitate spirituală, răsărite din iubire, aici la Viena: Teiul lui Eminescu, din Stadtpark și bustul poetului din fața Bisericii Ortodoxe Române din Simmeringer Hauptstr. 161.
Anul acesta, am fost martorii unei veritabile și mult așteptate surprize: Teiul ne-a dăruit cu o generozitate fără margini primele flori, arătându-ne, după o așteptare de 6 ani, că își revendică, viguros și plin de elanul tinereții, o filă aparte în letopisețul comunității românești din Viena. Prin urmare, am întâmpinat acest eveniment cu un inedit proiect de imagine, și anume postarea pe un banner a chipului angelic al Poetului, chiar lângă Tei, însoțit de o scurtă biografie a acestuia, în limba germană.

În fața ochilor mirați ai tinerilor îndrăgostiți, care se opreau să vadă acest eveniment, admirabilii artiști, muzicianul Laurențiu Topală și tenorul Adrian George Popescu, au susținut un mic recital de poezie și cântec, pe versurile lui Eminescu.

În continuarea acestui eveniment, ca de obicei, s-au depus coroane de flori și s-a săvârșit un binecuvântat ritual de pomenire, de către Preacuviosul Părinte Profesor dr. Nicolae Dura, la bustul poetului din fața Bisericii „ Învierea Domnului și Sfântul Apostol Andrei”, la care au luat parte Excelenta Sa, domnul Ambasador Emil Hurezeanu, doamna Cristina Mahu ministru consilier – Ambasada Republicii Moldova la Viena, doamna director ICR Viena- Andreea Dinca, domnul director adjunct ICR Viena – Stefan Claudiu , doamna Cristina Liberis, domnul Lucian Dindirică, alături de iubitori ai poetului național.

Cei prezenți au păstrat un pios moment de reculegere și s-au bucurat de această reînnoită ocazie de a ne regăsi în împărăția spiritului, a poeziei și a păstrării ritualurilor tradiționale.

Inițiativa Asociației „Mihai Eminescu” -Viena, și mai ales prezența Excelenței Sale, domnul Ambasador Emil Hurezeanu, au constituit factori de bază în coagularea și întărirea spiritului de frățietate ce definește comunitatea românească din Viena.

Apoi, în incinta sălii adiacente Bisericii s-a desfășurat o Conferință internațională, cu tema: „Zborul – de la Leonardo Da Vinci, la Constantin Brâncuși”, precum și a fost vernisată o expoziție de documente și fotografii originale din Fondul Arhivelor Diplomatice ale MAE și din colecțiile Bibliotecii județene „ Alexandru și Aristia Aman” – Craiova. Evenimentul a fost completat de un concert de muzică clasică, în compania muzicianului Laurențiu Topală și a tenorului Adrian George Popescu.

Vreau să mulțumesc din inimă tuturor celor prezenți la aceste evenimente închinate zilei de 15 iunie 2023, a celor ce au făcut posibilă această manifestare, dovadă a prețuirii acordate culturii române pe meleagurile pe care, în urmă cu 154 de ani, pășea pentru prima oară marele poet Mihai Eminescu”, a scris pe Facebook Laura Hant.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.