Șeful INSCOP: Eșecul actualei Coaliții, marele risc pentru creșterea AUR

Captură video
Captură video

În ultima zi a lunii ianuarie, Remus Ștefureac, șeful INSCOP, a explicat la Interviurile Digi24 motivul pentru care AUR a crescut în sondaje.

Sociologul Remus Ștefureac a vorbit și despre cum pot celelalte partide să oprească ascensiunea AUR și cum ar putea arăta alegerile din 2024.

Potrivit unui sondaj desfășurat în ianuarie, cu peste 1200 de respondenți, pe care îl comenta șeful INSCOP, un sfert din populație își dorește ieșirea din UE, iar procentul este în creștere. În societatea românească, acest curent eurosceptic, un bazin de votanți cu profil spre populism, ultranaționalist, a existat dintotdeauna: PRM, PPDD. AUR face parte din același fenomen, având însă o evoluție absolut fulminantă. A crescut de la 10% de la alegerile din 2020, la 20% intenție declarată în sondajele de opinie din ianuarie.

Cum s-a produs această creștere

Apetitul populației pentru AUR s-a produs într-un context determinat de crize multiple: criza pandemică, economico-socială și o criză politică de toată frumusețea care a dus la prăbușirea coaliției și a încrederii populației în leadershipul politic și, evident, un transfer de voturi spre partidul AUR.

AUR are proprii săi votanți. În bazinul AUR sunt mulți votanți tineri, cu o educație primară medie, venituri mici, care stau pe rețelele sociale, care sunt afectați de criza economică și au mai degrabă o atitudine anti-sistem. E o acumulare de votanți care a adus la 20% în ianuarie, dar cu o perspectivă de creștere.

Despre creșterea AUR în sondaje

Tendința de creștere era evidentă în ianuarie. „Ceea ce mă îngrijorează, este tentația pentru conflict politic la vârful puterii, care se menține. Avem o majoritate solidă care poate implementa politici publice pe termen lung cu impact masiv în viața românilor. Dacă se va rata această șansă și tentația pentru conflict politic între PNL și PSD va avea câștig de cauză, riscurile sunt majore. În acel moment, populația nu va avea alternativă. Sigur, mai este USR, dar tocmai a ieșit dintr-o criză politică. Am dubii că electoratul dezamăgit se va muta la USR, și cred că riscul major este să se mute la AUR”, spunea Ștefureac, cu subiect și predicat.

Certurile politice vor enerva suficent de mult românii astfel încât să dorească orice formulă antisistem cât mai radicală. Pe acest fond poate să existe scenariul cu un partid pe platfomă populistă care intră în turul 2 al prezidențialelor. „Nu cred însă că o platformă populistă să preia puterea. Mă aștept la o guvernare de coaliție care să poată să ducă mai departe politici normale și constructive în această țară”, încheia, optimist, șeful INSCOP.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.