Clubul de Presă cere Guvernului să nu legifereze cenzura mediului online

După ce Consiliul Național al Audiovizualului a început să cheme la ordin, pentru a-i cenzura, pe ziariștii de la site-urile de presă scrisă, Guvernul pregătește un nou organism de cenzură a mediului online.

Asta după ce ANCOM (Autoritatea de Reglementare în Telecomunicații, aflată în subordinea Ministerului Digitalizării) a obținut calitatea de coordonator de servicii digitale (DSC) în România al Digital Service Act (DSA) la începutul lunii martie, printr-un memorandum al Guvernului.

DSA se va aplica tuturor furnizorilor de servicii digitale începând din ianuarie 2024. În calitate de coordonator, ANCOM va avea atribuții de reglementare și supraveghere inclusiv în privința conținutului publicat pe Internet.

Noul regulament spune că autoritatea coordonatoare va numi o lista de notificatori de încredere din rândul societății civile sau al instituțiilor publice, care vor avea responsabilitatea de a reclama furnizorilor de servicii conținutul de pe Internet considerat ilegal după criterii stabilite de aceeași autoritate coordonatoare.

În aceste condiții, Clubul de Presă a luat poziție:

„Clubul de Presă a luat act de un proiect de hotărâre de Guvern aflat foarte aproape de faza de aprobare, prin care Ministerul Digitalizării intenționează să-și lărgească atribuțiile, astfel încât să poată controla mediul online.

Cu alte cuvinte, toate postările online devin vulnerabile, în măsura în care birocrații din Ministerul Digitalizării ajung la concluzia că informațiile și comentariile distribuite sunt neconforme cu linia oficială.

Cerem Guvernului să nu aprobe acest lucru!

În final, responsabilii Ministerului Digitalizării pot șterge de pe internet postările sau chiar pot bloca respectivele site-uri sau conturi.

Clubul de Presă apreciază că se pregătește o nouă formă de cenzură, de limitare brutală a dreptului cetățeanului de a fi informat și solicită Executivului să nu aprobe acest proiect de hotărâre de Guvern. În caz contrar, ne vom adresa tuturor organizațiilor internaționale care apără libertatea de expresie și vom cere membrilor noștri să instituie un boicot asupra mesajelor furnizate de Ministerul Digitalizării”, se arată într-un comunicat al Clubului de Presă, semnat de Sorin Roșca Stănescu, membru al Consiliului de Onoare al Clubului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.