Exploziv! Sorin Oprescu umflă conturile Romprest cu milioane de euro, fentând legea. Ce legătură are Radu Budeanu, fondatorul Cancan, cu firma de salubritate

PUG
Sorin Oprescu
Romprest
Sectorul 5 a devenit un El Dorado pentru Romprest

De mai bine de patru ani de zile, edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, mătură și deszăpezește sectorul condus de Marian Vanghelie prin contracte atribuite fără licitație,  milioanele de euro fiind încasate de o singură firmă: Romprest. Acum, Oprescu a găsit un nou artificiu pentru a umfla conturile firmei cu alte milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Cetățeanul.net.

Concret, din 2010 și până astăzi, cetățeanul Sorin Oprescu susține că nu a avut timp să organizeze licitație pentru atribuirea contractului privind colectarea gunoiului din sectorul 5 al Capitalei și pentru deszăpezirea aleilor dintre blocuri. Așa că, în fiecare iarnă – pe motiv că ninge – alocă milioane de euro firmei care se pare este preferata Municipalității. Acum, edilul a găsit o cale care să nu mai bată la ochi că face pe bandă rulantă contracte de extremă urgență: i-a atribuit prin încredințare directă firmei Romprest serviciile de salubrizare până la finalizarea licitației privind măturatul și deszăpezirea sectorului 5. Licitație pe care nu reușește să o organizeze de ani buni! Lunar, societatea va încasa  3.437.068,72 lei fără TVA/lună pentru activitatea de salubrizare stradală și tarif lunar de 11.015.753,28 lei fără TVA/lună pentru activitatea de iarnă.

În 2014, cetățeanul Oprescu a mai atribuit un astfel de contract către firma Romprest. Primăria Municipiului București a acordat în acest mod 10,8 milioane de lei firmei Romprest pentru curățarea străzilor din sectorul 5.

Denumit „Servicii de salubrizare stradală pe raza sectorului 5 al Municipiului București”, contractul a fost atribuit direct, pe motiv că era caz de urgență.  Aceeași rețetă a aplicat-o Sorin Oprescu în ultimii patru ani pentru măturarea străzilor din sectorul 5 al Capitalei.

Peste 20 de milioane de euro, în buzunarele Romprest

Romprest
Marian Vanghelie a lăsat afacerea deszăpezirii pe mâna primarului general

În noiembrie 2010, Consiliul General al Capitalei, la propunerea lui Sorin Oprescu, nu a mai delegat serviciul de salubrizare în subordinea edilului Vanghelie, acesta fiind singurul primar al Capitalei care a renunțat să gestioneze măturarea străzilor și strângerea gunoaielor. După numai o lună, în decembrie 2010, s-a atribuit direct un contract de salubrizare și deszăpezire, pe motiv că a venit iarna și nu era nimeni să curețe de zăpadă străzile administrate de cetățenul Marian Vanghelie. Atunci, firma Romprest a primit un contract în valoare de aproximativ 21,87 milioane de lei, care prevedea deszăpezirea și măturarea sectorului în perioada ianuarie-iunie 2011.

Câteva luni mai târziu, în martie 2011, Autoritatea Națională pentru Regelementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a amendat municipalitatea cu 80.000 de lei, pe motiv că a atribuit contractul către Romprest fără respectarea legislației privind achizițiile publice.

Cu toate acestea, Oprescu a continuat aceeași practică timp de aproape patru ani, Romprest primind prin încredințare directă alte contracte:

• 19 decembrie 2011, un nou contract de salubrizare prin încredințare directă care a fost valabil în anul 2012 și a avut o valoare de 20 milioane de lei

• 23 noimebrie, s-a atribuit un alt contract, tot fără licitație, în valoare de 44,96 milioane de lei.

Romprest, de la Cancan TV la salubrizare

budeanu
Radu Budeanu deține controlul afacerii Romprest, alături de Dragoș Dobrescu

Oamenii de afaceri Dragoş Dobrescu şi Radu Budeanu au cumpărat în 2014 acţiunile pe care fondul de investiţii 3I Group PLC (are participaţii în mai multe companii din România) le deţinea la Compania Romprest Service, respectiv un pachet de 43,7% din titluri, reiese dintr-o decizie a Consiliului Concurenţei, instituţia care a avizat tranzacţia. Cetățeanul Dragoş Dobrescu a cumpărat acțiunile prin firma Europrest Invest SRL, care are ca obiect principal de activitate colectarea deşeurilor, precum şi tratarea şi eliminarea lor. Omul de afaceri Dragoș Dobrescu deţine şi firme care activează pe piaţa imobiliară.

Cetățeanul Radu Budeanu, fondatorul tabloidului Cancan, a intrat în acţionariatul Romprest prin intermediul Premium Management Team. Firma a fost înfiinţată în 2012 şi nu a înregistrat nicio activitate până în prezent. Budeanu mai deţine People Magazine Division, Cancan TV, Cancan.ro, Media Division şi High Life Grup.

În Romprest a rămas acţionar şi Detaco Ltd., o societate de tip holding înmatriculată în Canada, al cărei unic obiect de activitate îl reprezintă deţinerea de participaţii în alte societăţi. Printre acestea se mai numără Noor Agro International, Euro Grup Clean Products, CFR Transauto (firma care ridică autoturismele parcate neregulamentar în Sectorul 1), Kimytex., Green Factory Design, Antrepriza Construcţii Montaj nr. 4 Bucureşti şi Fotbal Club Universitatea Cluj S.A.

Compania Romprest Service are ca obiect principal de activitate colectarea deşeurilor. Noii acţionari au preluat şi controlul indirect asupra filialelor Romprest, societăţi active pe mai multe pieţe, printre care cea a prestării de servicii de securitate privată, piaţa prestării de servicii de securitate în aeroporturi, servicii de facility management, servicii de curăţenie a străzilor şi servicii spaţii verzi municipale.

Acţionarii Companiei Romprest Service erau, anterior tranzacţiei, 3I Group PLC, cu 43,7%, Detaco Ltd., cu 42,7%, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (10%) şi Firstcom LLC, cu 3,5%.

„Tranzacţia notificată nu va modifica în niciun fel structura pieţei, neexistând relaţii pe orizontală sau verticală între societăţi din grupurile achizitorilor şi cel al societăţii achiziţionate. Concentrarea economică notificată nu va schimba ierarhia pe nicio piaţă relevantă identificată şi nu va determina crearea sau consolidarea unei poziţii dominante care să conducă la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia”, se arată în decizia Consiliului Concurenţei. Compania Romprest Service avea la sfârşitul anului 2012 o cifră de afaceri de 273 milioane de lei (61 milioane de euro) şi peste 2.700 de angajaţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.