Liderii PSD și edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, sunt mai preocupați de luptele politice- decât de bunul mers al orașului și de aplicarea unei strategii de dezvoltare a Bucureștiului, a declarat Marius Cosmescu, secretarul general al partidului ADER și președinte al Organizației Municipiului București a ADER.
Transportul public este un coșmar, școliile nu sunt modernizate, proiectele de infrastructură sunt blocate, iar bucureștenii ar putea sta în frig în case la iarnă. De ce?
În opinia acestuia, afirmațiile primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, sunt foarte grave- PSD a blocat dezvoltarea Capitalei: șoseaua de centură nu a fost finalizată, nu s-au dat bani pentru reabilitarea termică, nu s-a finalizat metroul din Drumul Taberei, nu s-au construit parcări park&ride, nu s-au modernizat școli și nu s-a reabilitat rețeaua de termoficare pentru că liderii social-democrați au fost preocupați de luptele politice, nu de bunăstarea bucureștenilor.
Președintele ADER o somează public pe Gabriela Firea și pe partidul care are majoritatea în Consiliul General, dar și în Consiliile Locale de Sector, foruri în care se iau deciziile privind investițiile din Capitală, să facă mai multă administrație publică și mai puțină politică. “Capacitate insuficientă de epurare a apelor uzate produse de către localitate, precum şi de colectare selectivă şi prelucrare a deşeurilor, gropile de gunoi neadaptate cerințelor europene, invaziile de șobolani și țânțari constituie un pericol pentru sănătatea populației. (Atragem atenția celor răspunzători că virusul West Nile , prin tentații lăsăți liberi în capitală, au mai cauzat un deces, al cincilea. De ce? Câte victime mai sunt necesare pentru a efectua dezinsecția în capitală?)”, a declarat Marius Cosmescu.
Președintele ADER București a făcut o radiografie a problemelor care există în fiecare sector:
Sectorul 1
Astăzi, Piaţa Gării de Nord, Blocul Sora, Pasajul Constanţa, Teatrul Bazilescu, Parcul cireşarii, zona Băiculeşți, Piaţa Matache, toate se confruntă cu aceleaşi probleme că acum 2 ani. Parcă timpul a stat în loc în ultimii doi ani.
Nu s-a anvelopat niciun bloc. Nu s-a schimbat niciun lift. Nu s-a construit/extins nicio grădiniţă sau şcoală. Parcurile Sectorului sunt într-o stare deplorabilă. Piaţa Amzei arată că un bazar turcesc din secolul XX. Gunoiul se colectează în miezul zilei, blocând traficul, care este cum este, şi creând disconfort cetăţenilor din cauza mirosului. Străzile sunt murdare. Copacii nu sunt toaletaţi.
Sectorul 2
Nu au fost accesate fonduri europene pentru reabilitare termică, iar multe proiecte de investiții au fost blocate sau merg în ritmul melcului. Ce a promis edilul și nu a făcut:
Reabilitare termică NU
– Finalizarea programului de reabilitare termică a blocurilor de locuințe;
– Extinderea programului de reabilitare la case;
– Implementarea surselor de energie regenerabilă (panouri solare și fotovoltaice).
-Locuințe sociale NU
– Program multianual pentru locuințe sociale și locuințe destinate persoanelor evacuate din casele naționalizate: OUG 74/2007;
– Proiect ANL destinat tinerilor și medicilor rezidenți.
Modernizare sistem rutier:
– Reparații locale și capitale pentru străzile la care lucrările au ieșit din perioada de garanție;
– Străpungere str. Electronicii – str. Ziduri Moși și reconfigurare carosabil str. Ziduri Moși;
– Program de îmbunătățire a cailor de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Educație NU:
– Continuarea programului de modernizare a infrastructurii școlare, renovare, reabilitare, dotări;
– Introducerea catalogului electronic în școli – instrument util pentru profesori și părinți;
– reabilitare extindere pe fonduri europene a infrastructurii școlare
Salubritate, protecția mediului:
– Taxa 0 la gunoi – scutirea de plata la taxa de colectare a deșeurilor menajere;
– Parteneriat, cu societățile de salubritate, de colectare selectivă a deșeurilor menajere în sisteme subterane de depozitare: mai curat, mai civilizat, mai economic;
– Suplimentarea coșurilor de gunoi stradale;
– Supraveghere și măsuri de sancționare pentru proprietarii ce dețîn terenuri neîngrijite și depozitari neconforme de deșeuri.
Parcări NU
– Sistematizarea locurilor de parcare de reședința;
– Construcția de parcări inteligente la solicitarea/acordul asociațiilor de proprietari;
– Finalizare parcare tip Park&Rîde (parcări la intrarea în zone de trafic intens) – Cora Pantelimon – 420 locuri (în construcție – PMB);
– Proiect parcare tip Park&Rîde – Sos. Petricani (intrarea A3);
– Construcție parcare tip Park&Rîde – Colentina;
– Construcție parcare supraetajată – stradă Ziduri Moși;
– Parcare subterană – 168 de locuri – Str. Ghe. Stănescu (zona Iancului).
Zone verzi și locuri de joacă NU
– Reamenajarea Parcului Sticlăriei, cu o suprafață de 60.000 mp, zona Vergului;
– Amenajarea spațiilor verzi din sector;
– Inițierea Planului Urbanistic Zonal Floreasca -„Cartier tip grădina”;
– Iluminat public ecologic în parcuri și instituții publice;
– Amenajarea/Reamenajarea locurilor de joacă pentru copii.
Siguranță cetățenilor NU
– Dezvoltarea Sistemului de monitorizare video a domeniului public și a traficului rutier;
– Supraveghere video la toate unitățile de învățământ.
Economie NU:
– Centru pentru dialog cu mediul de afaceri și creșterea accesului la informații pentru investitorii potențiali și pentru cei interesați să se relocheze în Sectorul 2;
– Facilitarea parteneriatului cu mediul de afaceri și recrutarea forței de muncă recalificate.
Transparență instituțională NU:
– informarea cetățenilor asupra activităților Primăriei Sectorului 2;
– consultarea cetățenilor în privința problemelor din sector;
– invitație pentru cetățeni la luarea deciziilor.
Sectorul 3
Edilul PSD a preluat funcția de primar al Sectorului 3 în iunie 2012. De mai bine de șase ani, edilul PSD a făcut pe dos ce a promis în cele două campanii electorale.
Cert este că, în campania electorală din 2012, edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a promis că nu va risipi banii publici şi că va fi un primar econom. Inflație de bănci, spații verzi betonate, concesionarea marilor parcuri, trasarea zonelor pentru comerț cu carioca și reabilitare termică blocată acestea sunt rezumatul ultimilor șase ani de dezvoltare a Sectorului 3 al Capitalei.
S-au betonat spații verzi și în parcuri au apărut zeci de terase care umple parcul cu fumul de la mici. De exemplu, în părculețul Gheorghe Petrașcu s-a betonat spațiul verde, iar pe străzile din jurul parcului IOR iarbă de pe marginea drumului a fost înlocuită cu dale de beton.
Sectorul 4
800 de blocuri reabilitate termic a promis Daniel Băluță. Din iunie 2016 și până în prezent în sectorul 4 au fost finalizate lucrările de anvelopare termică pentru 58 de blocuri. De asemenea, 300 de blocuri se află în faza de proiectare tehnică iar pentru alte 15 a fost emis ordinul de execuție al lucrărilor.
3.000 de noi locuri în creșe a promis Daniel Băluță. În creșele de pe rază sectorului 4 al capitalei, au fost amenajate până în prezent 45 de locuri noi la jumătatea mandatului. De menționat faptul că, la dată prezenței, în cadrul creselor care funcționează în sectorul 4 al capitalei sunt disponibile peste 1000 de locuri. Mai mult, a tăiat bursele, a eliminat pază din școli și a promis că va construi un teatru, parcări supraetajate și un bazin de înot. Investițiile sunt la stadiu de proiectare.
Sectorul 5
Jumătate din blocurile reabilitate termic în Sectorul 5 au probleme de execuţie, iar 1.500 de elevi nu mai au unde învăța, după ce tavanul de la școala 114 s-a prăbușit iar școala 124 a luat foc. Totodată, salubrizarea sectorului este precară, iar nicio școală nu are autorizație ISU
Sectorul 6
Gabriel Mutu, că a promis că va reabilita blocurile cu fonduri europene, însă la un an de mandat afirmă că nu a fost reabilitat niciun bloc. Un alt proiect care nu a fost realizat este transformarea Lacul Morii într-un punct de agrement: Constatăm că zona este neschimbată.
Reabilitarea cinematografelor Favorit și Giuleșți a fost uitată, în prezent ele fiind loc de depozitare al deșeurilor sau adăpost pentru oameni ai străzii. Locuitorii Sectorului 6 încă așteaptă inaugurarea parcărilor park&rîde de la întrările în Capitală, promise pentru această primăvară, sau introducerea sistemului automat de taxare a parcărilor.
Crearea unor proiecte cu impact pentru locuitorii Bucureștiului care să răspundă necesităților și cerințelor acestora.
ADER vine cu soluții, susține Marius Cosmescu:
-Realizarea de păsărele subterane și supraterane în toate marile intersecții ale orașului pentru fluidizarea circulăției
-realizarea de parcaje publice mari la intrarea în Municipiul Bucureșți
-finalizarea Centurii orașului și demararea proiectării și execuției la inelul 2 al Capitalei
-rezolvarea întrării în Bucureșți a Autostrăzii Bucureșți –Ploieșți pentru că altfel va fi un blogaj total în zona întrării în Capitală
-demararea lucrărilor la Canalul fluvial Bucureșți –Dunăre un proiect care a fost uitat în sertarele edililor..acesta ar dezvoltă zona de sud a orașului
-necesitatea unui nou aeroport internațional în sudul Bucureștiului..care ar dezvoltă zona subdezvoltată a orașului și ar crea premise pentru creșterea oportunităților economice și a nivelului de trăi a locuitorilor din sectoarele 4 și 5 , și ar fluidiza zona de nord pe care cu toții o cunoștem că este supra-aglomerată, demararea lucrărilor la centură feroviară a Bucureștiului
-demararea lucrărilor cu finanțare europeană la Telegondolă din Bucureșți care poate promova turismul dar poate decongestionă și aglomerația din trafic. În proiect Telegondolă lega nordul de estul Capitalei, traversând şapte lacuri în doar 25 de minute. Viteză de deplasare va fi de 5 metri pe secundă, iar capacitatea de transport a unei singure telecabine va fi de 1.500 de persoane pe oră, de cinci ori mai mult decât încape într-un autobuz. Întregul traseu al telegondolei va avea o lungime de 10 kilometri, cu şase staţii, sau se va putea parcurge fără oprire. Distanţa între două telecabine va fi de 120 de metri, ceea ce înseamnă un timp de aşteptare în staţie de aproximativ un minut.
-O altă necesitate o reprezintă realizarea Zonei Metropolitane Bucureșți un proiect în discuție de ani de zile..care poate să dezvolte Bucureștiul
-Salubritatea reprezintă o problema..trebuie reorganizată și alocate resursele necesare pentru educație, știință și învățământ
-Asociatile de proprietari au fost abandonate în față regiilor care aparțîn Municipalității și atunci locuitorii care locuiesc în miile de blocuri din Capitală sunt înșelați în fiecare zi
-Trebuiesc ajutați și sprijiniți..o nouă măsură a Primăriei Capitalei și care se dorește adoptată în Consiliului General este scumpirea tarifului locurilor de parcare cu care noi ADER nu suntem de acord sub nici o formă
-Trebuiesc făcute parcări publice mari la intrarea în Bucureșți și de asemenea realizarea de parcaje supraterane și subterane în locurile din Bucureșți unde este posibil acest lucru și există suficiente locuri
-După o guvernare de mai bine de jumătate de mandat putem spune că Bucureștiul este un oraș lăsat în derivă de liderii care trebuiau să se ocupe de problemele acestuia.
„ADER este un proiect politic pornit cu determinarea și hotărârea unor oameni care vor mai mult și mai bine pentru România și Români..Venim cu o alternativă politică viabilă…Nu spunem vorbe mari ci vrem să va demonstrăm prin fapte ce pot face niște profesionișți. Astfel la nivelul Municipiului Partidul ADER are o structura bine determinată , formată din 6 organizații de sectoare și organizația de Municipiu. Vom participa cu liste de candidați la toate alegerile electorale , vom avea candidat la Primăria Capitalei și la toate sectoarele Municipiului Bucureșți, nu vom întră în nici o alianța deoarece partidele politice aflate în prezent în spațiul politic nu pot și nu oferă alternative politice sănătoase pentru cetățeni dovadă sunt cele prezentate anterior. Suntem hotarariti să aducem Bucureștiul la starea de echilibru de care are nevoie”, a declarat Marius Cosmescu, președintele ADER București.
Cetățeanul TV