Un român s-a întors din străinătatea după 12 ani și face bani din refacerea caselor țărănești

Alexandru Ceaușu s-a decis să se întoarcă în România după ce a muncit 12 ani în Spania. Și-a deschis la Vâlcea o afecere de restaurare a caselor vechi, țărănești.

Are 35 de ani și a lucrat în Spania pe șantiere. Apoi, s-a gândit în România să-și îmbine munca cu pasiunea pe care o are pentru istorie, tradiții și arhitectură. Așa a ajuns să le redea strălucirea mai multor case țărănești care riscau să se prăbușească.

Caută case vechi, șoproane sau foișoare și le salvează de la foc, de la demolări, de la dispariție. Cu un grup de prieteni și cu angajați care mai vin și pleacă, le reinstalează la oameni care știu să le aprecieze. Din fericire, numărul acestora crește. Alex cere în jur de 7-8000 de euro pentru restaurarea unei singure case și nu duce lipsă de clienți.

Totul începe prin a desface fiecare piesă a casei și apoi locuința este refăcută ca un puzzle și inclusiv elementele ei sunt numerotate pentru ca restauratorii să aibă munca mai ușoară.

Desigur, tânărul afacerist de succes din Vâlcea a spus că păstrează aproape toate elemente caselor vechi de la cărămidă, la piatră, lemn, uși și cuie. Astfel, clădirile vechi își duc mai departe poveștile și amintirile.

„Am păstrat cărămida, am păstrat piatra, lemnul, ușile. Foarte multe le-am salvat de la foc. Am găsit-o la cinci km distanță. Am demontat-o și am remontat-o aici. Are undeva la 200 și ceva de ani. I-am făcut altă temelie, altă scară. Așteptăm să se usuce uleiul și cu pământ, și cu paie, o să o aducem la starea inițială”, a spus Alex Ceaușu despre o casă veche restaurată de el.

„Chestia e că așa ceva nu mai găsești. Adică trebuie să fim conștienți de asta. Sunt și unele mici dezavantaje. De exemplu, e foarte greu de lucrat cu lemnul vechi. Ca să bați un cui e nevoie să dai o gaură cu bormașina înainte! Dar se compară ceva cu o grindă peste care au trecut două sute de ani și ea arată încă bine? Toți fac eforturi să dea lemnului acea patină, acea impresie de vechi. Vedeți ce paradox? Noi luăm lemn nou, îl vopsim cu tot felul de substanțe ca să pară vechi și pe cel vechi, autentic, îl aruncăm… Și mai e un paradox: tot se vorbește de economia circulară, de resurse, de protecție a mediului. Și noi nu folosim cea mai importantă resursă regenerabilă, care e lemnul!”, a spus Alex conform ForestMania.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.