Românii reprezintă cea mai numeroasă diaspora din Uniunea Europeană

FOTO: B_Me/Pixabay.com
FOTO: B_Me/Pixabay.com

România are cea mai numeroasă diaspora din țările Uniunii Europene. Potrivit datelor Eurostat, numărul cetățenilor adulcți care au rezidență în alte state europene este în creștere cu aproximativ 100.000 de persoane pe an.

Pe următorul loc se află polonezii, care au o diaspora de două ori mai mică decât România, deși populația Poloniei este de două ori mai mare. Astfel, de la 1,67 de milioane de persoane în 2011, România a ajuns să aibă – în 2019 – aproximativ 2,45 de milioane de cetăţeni care locuiau în ţări din UE.

De asemenea, mai trebuie precizat că majortatea persoanelor cu cetățenie română rezidente în țări ale UE sunt femei.  În 2019, acestea reprezentau 54% din totalul românilor plecaţi. Deşi, în 2011 şi 2014, bărbaţii au fost cei care au migrat într-un număr mai mare.

Italia este în continuare ţara cea mai căutată de conaţionalii noştri. În top, urmează Germania unde sute de mii de români au obţinut deja cetăţenie. Statistica nu include însă şi persoanele sub 15 ani sau pe cele de peste 64 de ani și nici pe românii care au migrat în țări din afara Uniunii, cum ar fi SUA sau Elveția. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.